Западът, може би защото това е първото отвличане в човешката

...
Западът, може би защото това е първото отвличане в човешката
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров разказа защо Западът пощурял от възторг по „Радецки“ и фантастичните успехи на Ботевата чета

Западът, може би тъй като това е първото похищение в човешката история на транспортен съд с такава цел, е просто подлудял от екстаз и разказва най-подробно десанта на българския бряг и тежките сражения, които четата води и в които побеждава. Това сподели шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. „ 60% от изявленията не са за въстанието в Четвърти революционен окръг, клането в Батак и така нататък, а за „ отвличането “, както се написа, на кораба „ Радецки “ и четата на Христо Ботев “, уточни проф. Димитров. По думите му пресата на Запад оповестява за фантастични числа за триумфите на българската чета, като да вземем за пример – 1000 убити турци за едно стълкновение.

" На Западните публицисти прави усещане, че четниците не ограбват нито касата на парахода, нито пасажерите, не убиват нито един от присъстващите турски офицери, които декларират на турски език, че са техни врагове. Но българите убиват врагове единствено по време на стълкновение “, разяснява той пред " Фокус ".

Според него българските въстаници демонстрират на света, че са подготвени да загинат до един. По думите му те споделят, че народ, който е кадърен да се жертва със стотици и хиляди е заслужен за независимост. „ Според мен четата на Христо Ботев е направила толкоз, колкото и всички останали въстаници, с цел да завоюва европейското публично мнение. За съветското няма какво да приказваме, то е ясно, че е напълно на наша страна “, уточни проф. Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР