Замразеният конфликт“ между и се разгорещи. Това, което може да

...
Замразеният конфликт“ между и се разгорещи. Това, което може да
Коментари Харесай

Прогноза: Войната в Кавказ ще се прехвърли на територията на Русия и Турция

„ Замразеният спор “ сред и се разгорещи. Това, което може да наподобява на мнозина на Запад като нищожен конфликт в отдалечен ъгъл на нашата планета, в действителност ще има обилни последствия за районната сигурност, енергийните пазари и упоритостите на двама проблематични властни водачи: съветския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, написа Джеймс Ставридис в материал за Bloomberg, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
Боевете, почнали с разпадането на Съветския съюз, се водят най-вече в дребен анклав в Азербайджан, наименуван Нагорни Карабах, където живеят арменци. Тази планинска самопровъзгласила се република (която не беше публично приета даже от настойничката си Армения) има население от 150 хиляди души, само че е извънредно милитаризирана. Азербайджанцитe изгубиха надзор над тази територия по време на спора през 90-те години, лишил живота на 30 хиляди души. Въпреки войнствените изказвания и дрънкането на оръжие, те по този начин и не съумяха да го върнат с дипломатически или военни средства.
 Има сведения за прекачване на задгранични наемници в Нагорни Карабах, удостовери Русия Има сведения за прекачване на задгранични наемници в Нагорни Карабах, удостовери Русия
Русия разполага със сведения за прекачване на задгранични наемници в региона на противоречивия анклав Нагорни Карабах, където пети ден продъл...
Когато служих в Организацията на Северноатлантическия контракт, посетих и двете страни няколко пъти. По това време министрите на защитата им се мразеха и макар че Армения и бяха сътрудници на , без да са членове на Алианса (и изпратиха дребни военни контингенти в Афганистан), и двамата началници на военни ведомства можеха да приказват единствено за двуличността и продажността на другия. За страдание всеки от тях доста тъкмо изрази гледната точка на своя народ към прилежащата страна. Никой не искаше и нямаше да отстъпи нито една стъпка, както в дословен, по този начин и в метафоричен смисъл.
През четирите години на моята работа в НАТО азербайджанците неведнъж са предприемали нерешителни настъпления в Нагорни Карабах, които арменците елементарно спираха. Според нашето разузнаване, в случай че се стигне до съществени конфликти, арменците съвсем несъмнено ще завоюват. Руската федерация доставяше оръжие и обучаваше военните от двете страни, а руснаците в действителност оказваха несъмнено успокояващо влияние върху тях. Но знаем, че когато Путин играе миротворец, това не предвещава нищо положително.
При актуалната ескалация двете страни, както нормално, настояват, че врагът е атакувал първи. През юли имаше няколко престрелки, по време на които бяха убити дузина азербайджанци (предимно военнослужещи). Сега загубите наближават 100. В неделя всяка страна разгласи готовност и военно състояние. Армения съобщи във вторник, че един от нейните самолети е бил свален от турски F-16. Турция отхвърля тези обвинявания.
Други страни даже не се пробват да се намесят и да договарят за преустановяване на огъня със страните в спора. В предишното това помагаше по някакъв метод за облекчение на напрежението, най-малко краткотрайно. За последно такива старания полагаше Минската група, в която съпредседатели са Франция, Русия и Съединени американски щати. Но през 2010 година тези опити се провалиха.
Най-опасният миг на новата ескалация е, че Турция и Русия интензивно поддържат противоположните страни. Турците не харесват арменците и застават на страната на техните азерски мюсюлмански единоверци. (В Армения споменът за зверствата на османските турци преди век остава значим фактор за националното схващане.) Русия има формален контракт за защита с Армения и поддържа тесни военни връзки с нея.
 Макрон: Изявлението на Турция за Нагорни Карабах е рисково и безогледно Макрон: Изявлението на Турция за Нагорни Карабах е рисково и безогледно
Президентът на Франция Еманюел Макрон счита позицията на Турция по спора в Нагорни Карабах за рискова и недомислена, заяви РИА Ново...
Трябва да се има поради, че съседите на конфликтните страни са постоянно нестабилната Грузия и един от най-непреклоните врагове на Съединени американски щати - Иран. А Азербайджан, който има огромни нефтени залежи (7 милиарда барела потвърдени ресурси плюс огромно количество естествен газ), има мощно уязвими тръбопроводи, които минават тук-там на 16 километра от арменската граница.
Бях няколко пъти в този район в моменти на засилено напрежение, само че в този момент обстановката там наподобява напълно друга и по-опасна. Вашингтон е напълно ангажиран с идните избори. Турция и Русия застават на противоположни страни (не единствено в Кавказ, само че и в Сирия и Либия). И Европейският съюз е ангажиран с развръзката на Брекзит и възходящото напрежение сред Гърция и Турция в Източното Средиземноморие. НАТО, което поддържа партньорства с Армения и Азербайджан, споделя, че „ страните би трябвало неотложно да прекратят военните дейности “ и че „ няма военно решение на спора “. Но не предлага нищо съответно.
Шансовете за спокойно споразумяване са дребни. Минската група би могла да укрепи доверието, с цел да се подписа договорка, като се разшири с включването на Турция. Путин поддържа положителни връзки с водачите на двете страни, макар че Русия като цяло гравитира доста мощно към християнската и православната Армения. Може би Съединени американски щати, Русия и Турция посредством взаимни старания биха могли да убедят страните в спора да се извърнат от пагубния път, който следват сега.
Може да се стартира с някакво алегорично връщане на територия на азербайджанците. Двете страни могат да се ангажират да се откажат от потреблението на огнестрелни оръжия и експлозиви (както направиха Китай и Индия след неотдавнашния дребен спор на „ линията на надзор “ в Хималаите). След това малко по малко може да се пристъпи към откриването на границата. Общото разбиране обаче е, че няма особена вяра за това.
През 2003 година Томас де Ваал написва отлична книга „ Черната градина “, в която изследва произхода на спора. В последна сметка създателят написа: „ Справедливото споразумяване на разногласието в Нагорни Карабах ще изисква мъчителни взаимни отстъпки от двете страни, които ще би трябвало да балансират радикално противоположни правила “. В момента сходни взаимни отстъпки наподобяват надалеч по-малко евентуални от дребна война с огромни последствия.
 Дойче веле: Какво подхранва войната сред Армения и Азербайджан? Дойче веле: Какво подхранва войната сред Армения и Азербайджан?
Конфликтът сред Армения и Азербайдажан по отношение на Нагорни Карабах още веднъж се изостри в края на предходната седмица. По всички линии на съприк...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР