Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн последва

...
Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн последва
Коментари Харесай

Зам.-шефката на КФН Ралица Агайн хвърли оставка заради Олимпик

Заместник-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн последва настоятелния апел на властта и подаде оставка. Причината е неспособността на институцията да отбрани потребителите на банкрутиралия кипърски осигурител с офиси у нас " Олимпик ".

Агайн разгласи решението си пред публицисти в коридорите на Народното събрание. Тя съобщи, че има " прочувствен ангажимент " да подаде оставка, само че счита, че е изпълнила професионалните си отговорности. Не отговори на въпрос дали единствено един човек носи отговорност за абсурда с " Олимпик ".

" По закон всички пълномощия на Комисията са спазени ", сподели още веднъж Агайн. Попитана за какво КФН не е обявила по-рано протичащото се, тя загатна, че това е трябвало да направи ръководителят.

" Сумата по прекратените полици, която би трябвало да бъде възобновена, е 9,3 млн. лв.. Средствата са подсигурени от Гаранционния фонд. Нашият Гаранционен фонд ще бъде първа линия на разплащане и на контакт с клиентите. Съгласно многостранното съглашение след това платените от него пари няма да останат за негова сметка, а ще си ги търси от Кипър ", добави Агайн.

Помолена да разяснява изказвания, че " Олимпик " е предложила доста по-ниски застраховки от останалите компании у нас и това би трябвало да я направило подозрителна, Агайн съобщи, че междинната застраховка на компанията е била в действителност по-висока от междинната на нашия пазар. " Твърденията за по-ниски застраховки може и да са правилни в някои сегменти, само че не във всички ", посочи тя.

Ралица Агайн сподели още, че кипърският регулатор е изразявал опасения по отношение на две покупко-продажби на " Олимпик " в чужбина - една в Бразилия и една в Испания. Там " Олимпик " е купила други компании за стотици милиони и по този начин на процедура е останала без пари.

" Нямаме индикации, че " Олимпик " е мълчешком обвързвана с различен осигурител в България " , разяснява Агайн още едно от появилите се изказвания.

Малко по-късно ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева удостовери, че Агайн е подала заявление за освобождение от поста.

Припомняме, че през вчерашния ден финансовият министър Владислав Горанов прикани Ралица Агайн непринудено да подаде оставка, защото не е очакван законов механизъм държавното управление да я освободи.

Съгласно Закона за Комисията за финансов контрол мандатът на зам.-председателите на КФН се приключва при положение на оставка, при фактическа неспособност да извършва отговорностите си повече от шест месеца и случаите, в които съответният член на КФН на тази позиция се окаже в спор на ползи или с присъда. Съставът на КФН се утвърждава от Народното събрание, по предложение на ръководителя на комисията - сега това е Карина Караиванова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР