Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обяви, че България получава

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обяви, че България получава
Коментари Харесай

ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова разгласи, че България получава цялостната поддръжка на Европейски Съюз за участие в Шенгенското пространство и че всички условия за приемането са изпълнени . Тази изява бе направена по време на среща с премиера акад. Николай Денков в Брюксел. Тя акцентира, че същата позиция бе споделена и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вера Йоурова изрази самопризнание за напъните на България в поддържането на външната граница на Европейския съюз и прикани и другите държави-членки да признаят това. Европейската комисия възнамерява да изпрати нидерландски специалисти за оценка на граничната обстановка в България през ноември.

Заместник-председателят на Европейската комисия означи също по този начин, че прекратяването на Механизма за съдействие и оценка за България е позитивен миг. От този миг нататък България и Румъния ще бъдат оценени със същите справедливи критерии като всички други държави-членки по Годишния механизъм на Европейски Съюз за върховенството на правото.

Акад. Николай Денков от своя страна приветства позитивните мнения, свързани с нашата страна. 

„ Всички виждат и отвред чуваме мнения, че измененията в законите вървят с движение, което подхожда на най-оптимистичните упования, и с качество, което е задоволително положително и съответстващо на упованията и условията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме “. 

Той подсети, че промените , които държавното управление е подхванало, са значими освен поради приемането ни в Шенген, само че и за по-добрия живот на българите, които се нуждаят от по-добра правосъдна система и по-добре предпазена граница. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР