Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, отговарящ за енергийния

...
Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, отговарящ за енергийния
Коментари Харесай

Страните от Централна и Югоизточна Европа засилват солидарността си в енергетиката

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и министрите на енергетиката на 9 страни членки на Европейски Съюз и на 8 договарящи се страни по енергийната общественост се срещнаха в Букурещ и се договориха да засилят районното съдействие .

Сътрудничеството в границите на самодейността на Европейска комисия за енергийна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), чието начало бе сложено през 2015 година, дава резултати посредством укрепването на солидарността и разрешава по-сигурни и по-достъпни доставки на газ за жителите и предприятията в целия район .

Днешната четвърта по ред министерска среща на групата на високо ниво по CESEC в Букурещ, съгласно Европейска комисия съставлява значим миг за целия район, като основава нови измерения на солидарността , нужна с цел да се отговори на енергийните провокации, пред които е изправена тази част на Европа.

" Сътрудничеството под шапката на CESEC се трансформира в образец за триумф, който потвърждава, че решението е в солидарността . Предвид постигнатото бързо осъществяване в областта на природния газ, ние разширяваме обсега на съдействието в района , с цел да се обзет електрическата енергия, силата от възобновими източници и енергийната успеваемост. Така съдействието ще обгръща всички измерения на плана за европейска взаимност, какъвто е енергийният съюз. Изказвам признателност на всички, които взеха присъединяване за превръщането на съдействието в действителност. Това е позитивно и мощно обръщение за жителите от района, като изгодите излизат отвън самите енергийни системи ", посочи Шефчович.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете съобщи: " Благодарение на политическия ангажимент на високо ниво, на който сме очевидци през днешния ден, и на интелигентната готовност на средства на Европейски Съюз, ние ще продължим да построяваме енергийната инфраструктура, от която районът има потребност . Чрез разширението на обсега на CESEC оттатък природния газ ще осигурим ефикасен достъп до различни източници на сила, ще насърчим конкуренцията и по-ниските цени , като в същото време ще правим и декарбонизация на стопанските системи в района. "

Министрите подписаха Меморандум за съгласие, който добавя съществуващата самодейност CESEC. Меморандумът включва общ метод към пазарите за електрическа енергия, енергийната успеваемост и развиването на силата от възобновими източници. Той също по този начин включва лист от предпочитани планове за построяването на взаимосвързан районен пазар на електрическа енергия, както и характерни дейности за увеличение на силата от възобновими източници и на вложенията в енергийна успеваемост в район, който има голям капацитет за напредък в тези сфери.

Също по този начин са били контрактувани национални пътни карти за възстановяване на комерсиалните условия в района. Освен това в границите на Механизма за свързване на Европа е било парафирано съглашението за безплатни средства за терминала за полутечен природен газ на о. Крък в Хърватия .

Що се отнася до бъдещето, министрите още веднъж са удостоверили уговорката си за бързото осъществяване на останалите предпочитани газови планове по CESEC.

Накрая, на срещата е било сложено също по този начин началото на две нови работни групи на операторите на газопреносни системи: първата, за осъществяването на реверсивния транспорт по Трансбалканския газопровод , и втората, за по този начин наречения " отвесен кулоар " сред България, Гърция, Румъния и Унгария . И двете работни групи ще се подпомогат от Европейска комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР