Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста

...
Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че в контекста
Коментари Харесай

Зам.генсек на НАТО: Алиансът вече не трябва да се чувства обвързан с ангажиментите си към Русия да не струпва сили в Източна Европа

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана съобщи, че в подтекста на съветското настъпление в Украйна алиансът към този момент не би трябвало да бъде лимитиран от предходните си задължения към Москва да не разполага сили в Източна Европа, съобщи Франс прес.

Основополагащият акт за връзките сред НАТО и Русия, подписан преди 25 години, планува ограничения за " попречване на всякаква централизация на стандартни сили ", включително в Източна и Централна Европа. Но с нападението против Украйна и с спирането на всевъзможен разговор с алианса, самата Русия " направи невалидно наличието на Основополагащия акт ", съобщи Джоана в изявление за Агенция Франс Прес, обещано във Вилнюс.

Руснаците " бяха поели там ангажимент да не нападат съседите си, а точно това вършат в този момент, както и да водят постоянни съвещания с НАТО, каквото не вършат ", посочи Джоана. Основополагащият акт " просто не действа поради Русия ", добави той. По думите му към този момент нищо не лимитира алианса да укрепи източния си фланг.

През 2017 година НАТО разположи многонационални тактически формирования в балтийските страни и Полша за въздържане на Русия, след което изпрати подкрепления след съветското настъпление в Украйна в края на февруари, напомня Българска телеграфна агенция. Балтийските страни желаят по-голямо наличие на НАТО и по-конкретно образуването на бригади на мястото на по-малобройните тактически формирования.

Министрите на защитата на НАТО ще се съберат в средата на юни да обсъдят този въпрос, а ръководителите на алианса ще вземат решение на срещата на върха в Мадрид в края на същия месец.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР