Заместник-директорът на Националния музей на Бразилия Кристияна Сережу заяви, че

...
Заместник-директорът на Националния музей на Бразилия Кристияна Сережу заяви, че
Коментари Харесай

Пожарът в Националния музей на Бразилия е унищожил 90% от колекцията му

Заместник-директорът на Националния музей на Бразилия Кристияна Сережу съобщи, че едвам 10% от експонатите са оживели след пожара, унищожил постройката в Рио де Жанейро.
" Би трябвало да са оживели 10% от сбирката ", цитира думите ѝ телевизионния канал " Глобо ". Сережу също по този начин означи, че димният детектор, ситуиран в музейната постройка, не е сработил.
Националният музей на Бразилия, който е най-старата научна институция в южноамериканската страна, изгоря в неделя вечерта вследствие на нечовечен пожар в Рио де Жанейро, съобщи ТАСС. Колекцията му наброява към 20 милиона експоната, в това число археологически артефакти, египетски антики, мумии, предмети от бита и минерали. В музея се обитаваше човешки скелет, приет за най-древния от всички, които в миналото са били открити на територията на Южна Америка. Той принадлежи на жена, която е живяла преди повече от 12 000 години, съобщи БГНЕС.
Според заместник-директора на музея, ориста на Лузиа - както учените назовават тези остатъци - към момента не е известна. Пожарникарите не могат да стигнат до залата, в която се е помещавал, заради високата температура. На територията на музея към момента има огнища.
Пожарът почнал след затварянето на музея, заради което по предварителни данни, няма потърпевши. Четиримата охранители съумели навреме да изоставен постройката.
Според една от версиите пожарът може да е породен от летящ китайски фенер, паднал на покрива. Огънят единствено за минути се популяризирал по дървената структура на постройката, издигната при започване на 20 век. Ръководството на музея има вяра, че огромните загуби биха могли да бъдат избегнати, в случай че постройката е била оборудвана с съвременна противопожарна система.
" Сградата не е приспособена за действието на съвременна научна работа с високо равнище на консумация на електрическа енергия. Лабораториите, ИТ оборудването, административните зони увеличаваха натоварването на електроенергийната мрежа ", сподели Роберто Леер, ректор на Федералния университет в Рио де Жанейро, структурна единица на който е и музеят.
Местните медии оповестиха, че гасенето на пожара е било затруднено, тъй като пожарните кранове в квартала не са работили.
Вижте фрагменти от мястото на случая в галерията ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР