Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 3.3 милиона

...
Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 3.3 милиона
Коментари Харесай

Замърсяването убива 3.3 милиона души годишно

Замърсяването на въздуха е причина за гибелта на 3.3 милиона души годишно съгласно ново изследване. В него изниква и една изненада – фермерството играе голяма роля в причиняването на гибел от смог и сажди в индустриалните страни.

Учени от Германия, Кипър, Саудитска Арабия и Харвардския университет са пресметнали най-точната численост на смъртните случаи, породени от замърсяване на въздуха. Проучването също по този начин демонстрира, че в случай че наклонността не се промени, броят на умиращите всяка година ще се удвои до 2050 година (6.6 милиона души годишно).

Изследването е оповестено в списание Nature. В него са употребявани здравни статистики и компютърни модели. Три четвърти от смъртните случаи са породени от инсулти или инфаркти, споделя основният създател Йос Лелиевелд (Jos Lelieveld) от института Макс Планк в Германия.

„ Около 6 % от всички преждевременни смъртни случаи в света са породени от замърсяване на въздуха. Броят е много по-голям в сравнение с се смяташе преди 10 години “, споделя Джейсън Уест (Jason West), който е професор по естествени науки в Севернокалифорнийския университет.

Според Лелиевелд замърсяването на въздуха убива повече хора в сравнение с ХИВ и малария, взети дружно. Китай е страната с най-вече смъртни случаи, породени от замърсяване на въздуха – 1.4 милиона на година. На второ място се подрежда Индия с 645 хиляди, а на трето е Пакистан с 110 хиляди смъртни случая на година.

В цяла Европа, Русия, Япония, Южна Корея и в голяма част от САЩ агрикултурата е основната причина за смъртни случаи поради смог и сажди. В международен мащаб основната причина е домашното отопление и готвенето с дървени и други пелети.

Проблемът с фермите е амонякът от торовете и изпражненията на животните. Амонякът се комбинира със сулфати от въглищни енергостанции и нитрати от автомобилните газове. След това се образуват сажди, които в действителност са огромните убийци, споделя Лелиевелд.

„ Бяхме сюрпризирани, само че в последна сметка е разумно “, добавя той. Преди се е считало, че главното замърсяване идва единствено от колите и електроцентралите.

„ Емисиите от фермите се трансформират във все по-голям фактор, само че към момента никой не ги контролира “, споделя Алън Робинсън (Allen Robinson), професор в университета Карнеги Мелън, който не е бил част от проучването, само че е склонен с резултатите.

Според Робинсън амонячното замърсяване може да бъде понижено на релативно ниска цена. Той се надява изследването да притегли повече внимание към казуса. Това е и единствения метод да не се сбъдне мрачната прогноза за удвояване на смъртните случаи към 2050 година.

Phys

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР