Зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров коментира пред BGonAir

...
Зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров коментира пред BGonAir
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Изваждането на Следствието от прокуратурата ще скопи службата и вероятно ще бъде ликвидирана

Зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров разяснява пред BGonAir изваждането ѝ от структурите на прокуратурата на първо четене в Народното събрание. " Има заложен капан за следствието. След ликвидирането на профилираното правораздаване, идващият орган, който ще бъде подложен на доста тежък напън от кръгове, обслужващи проведената престъпност, ще е Национална следствена служба. Аз не упреквам вносителите на този законопроект в Народното събрание, тъй като и те не осъзнават какво може да се случи. Много по-лесно обаче следствието ще бъде ударено, кастрирано и отстранено, в случай че е отвън системата на прокуратурата. Ако желаеме да имаме мощни проверяващи органи, настоящето състояние е по-добро ", съобщи Тодоров. 

" Функциите на основния прокурор бяха свити. Беше основан специфичен орган - Инспекторат към към Висшия правосъден съвет, който ревизира всички магистрати, в това число и работата на основния прокурор. Нито инспекторите, нито Висш съдебен съвет са подчинени на Иван Гешев. Аргументите на вносителите на закона за надзор на основния прокурор бяха смешни - отрязъци от вестници и разпечатки. Аз съм сигурен, че Висш съдебен съвет можеше да в профил и този, и предходния основен прокурор, в случай че е направил нещо неправилно ", сподели още Тодоров.

Той разяснява и концепцията на Министерския съвет арбитър да проверява обвинител номер едно в страната: " Ако ръководителят на Върховния касационен съд е страна по комерсиално гражданско дело или е обвиняем, какъв би трябвало да е правосъдният състав? Да създадем следователи и прокурори пъкъл хок съдии, с цел да бъдат те самостоятелни. Влизаме в тежък обаян кръг. Излиза някаква хипотеза, че всички магистрати са подвластни, което не е правилно. Ако се наложи да проверявам основния прокурор, само че имам сантимент към него или го ненавиждам заради някакви персонални аргументи, би трябвало да си направя отказ. Ако не го направя, значи, че си виждам работата и не ме интересува кой е против мен. Аз споделям мнението на Конституционния съд, който споделя, че няма никаква спънка следствието да се води от всеки прокурор, от чиято подготвеност е вероятно осъществено закононарушение. Ние се водим от безумна презумция, че основният прокурор заема поста, с цел да прави закононарушения от първия ден в продължение на 7 години. Може в никакъв случай да не се наложи да бъде разследван. Това не е детска градина - днеска ще го напишем по този начин, само че на следващия ден ще го скъсаме, тъй като не ни харесва. Става въпрос за закони. Конституцията не е брошура за оцветяване. В момента, в който радетелите на правосъдната промяна някой ден излъчат собствен претендент, всичко с прокуратурата към този момент ще е ок и основният прокурор няма да е никакъв проблем ".  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР