Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев увери, че кабинетът няма да

...
Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев увери, че кабинетът няма да
Коментари Харесай

Томислав: Асен Василев ще е финансов министър завинаги, никой след него не би искал

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев увери, че кабинетът няма да падне, само че бюджетът би трябвало да се преработи преди да влезе в Народно събрание и да е по-реалистичен.

Асен Василев вечно ще е финансов министър, тъй като не познавам различен, който да желае да е финансов министър след него. Това съобщи в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той разяснява, че един кабинет не съществува, с цел да му се радваме, а да прави нещо. А критериите на ГЕРБ не са лични за хубостта на някого, а какво прави държавното управление. Цялата му " структура по формулировка, още в генезиса си, е неуместна. Действията на кабинета вършат всичко още по-трудно ", даде оценката си той два дни откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска хората да не назовават (не)коалиционното ръководство с ПП-ДБ и Движение за права и свободи " сглобка ".

Кабинетът няма да падне, безапелационен бе обаче Дончев макар рецензиите към болшинството на ПП-ДБ. Той настоя, че ГЕРБ не упорстват за министри или зам.-министри. Най-големият проблем бил бюджетът, за който той направи отпратка към разказ на Ремарк - " Живот на заем ". " Редовно всяка година през последните 3 сме с недостиг. Не знам какъв е тоя феномен, където 3% недостиг го сравнихме с нула. Балансираният недостиг е нула! Ако я караме по този начин, до 2026-та дългът ни в номинално изражение ще се усили 2 пъти. Само разноските за лихви ще скочат 3 пъти, в този момент са 800 млн. ", предизвести някогашният вицепремиер.

Според него в случай че се извърши разходната част, дефицитът ще скочи на 5%. А не е добре да се натрупа недостиг, тъй като това значи задължения.

В учебниците написа, че най-лошата рецепта е обществените разноски да се заплащат с дълг, акцентира Дончев. Той настоя обществените разноски да са съгласно бюджета и да се харчи колкото се изкарва.

Според него е заслужено да се тегли дълг за огромна инвестиция, тъй като ще се употребява години наред, да вземем за пример за топлоцентрала. Дончев акцентира, че " към момента има време финансовото министерство да преработи бюджета преди внасяне в Народното събрание, тъй че да е по-реалистичен и по-малко рисков ".

Дончев означи, че министър председателят акад. Николай Денков " приказва непрестанно ". На въпрос за думите му, че ГЕРБ се държат шизофренично, депутатът уточни, че министър председателят е химик и физик, а влиза в областта на логиката на психиката. " Има цифри и те демонстрират проблем. Числата към момента имат значние ", настоя той.

Зам.-председателят на ГЕРБ отхвърли да разяснява изказванията на шефа на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски от последните дни. " Ако аз подлагах на критика кабинета, бих споделил друго ", сподели той по отношение на изказванията на сътрудника му, че решенията се взимат на мрачно. Според Дончев те би трябвало да са поради " немилостивото преодоляване на държавния уред от партия, която има % от народните представители ". Според него новопоявила се партия, даже и да завоюва с 65%, не значи, че " поголовно би трябвало да подменят всички служители ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР