Зала за пресконференции… с премахнати микрофони за журналисти – този

...
Зала за пресконференции… с премахнати микрофони за журналисти – този
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен не би лишила журналистите от оборудване

Зала за пресконференции… с отстранени микрофони за публицисти – този подробност (направен обществен от уеб страницата на Дарик Радио) от изказването на определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет в петък стана мотив за голям брой мнения.

„ Няма да има въпроси, с цел да не я слагаме в неловко състояние да дава отговор за нещо, което към момента не е решено окончателно”, съобщи още на място министър председателят Бойко Борисов, а по-късно от пресцентъра на Министерски съвет развиха тезата пред "Свободна Европа " с уточнението, че сред екипите на българския министър-председател и на фон дер Лайен имало спогодба срещата с медиите да бъде само под формата на изказване. Премахването на микрофоните на репортерите пък се наложило, тъй като нямало по какъв начин да се изключат.

В писмо, изпратено до bTV, представителят на Европейска комисия Мина Андреева удостовери, че в София, а и по време на всички други визити преди сформирането на новата Европейска комисия се следва формат без въпроси от медиите поради лимитирано време и липса на съответни решения, които да се разясняват. Позицията обаче има и забавен подробност във връзка с медийната независимост.

„ Ако сте следили нейната (на Урсула фон дер Лайен – б.р.) политическа кариера, то Вие знаете, че тя е доста отворена към пресата. Именно в този дух тя и в никакъв случай не би поискала да се отнеме оборудването, на което публицистите разчитат, с цел да правят своята работа”, написа Андреева.

Тя напомня и общата позиция на Европейски Съюз във връзка с медийната независимост – че осъжда всяка демонстрация на закани, принуждение и цензура в целия свят; че държавните управления би трябвало да разрешават на публицистите да работят в сигурност и без боязън от цензура и гонене и така нататък

Екзотичното решение на Правителствената пресслужба няма обществено прочут аналог през последните години, когато в същата зала са сядали редица водещи задгранични политици, като това стана мотив някои наблюдаващи да заговорят за цензура.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР