Зала с 599 места с екран за 2D и 3D

...
Зала с 599 места с екран за 2D и 3D
Коментари Харесай

Зала с 599 места в кино “Космос“, три варианта за управлението на новия културен център

Зала с 599 места с екран за 2D и 3D сцена за концерти и спектакъл ще има реновираното кино " Космос ". Екранът е с размери 6 на 12,30 метра, а театралното пространство е с дълбочина 8,28 м и широчина от 12,30 до 16,75 м. Специални ламели ще играят ролята на звукови гърнета и ще балансират акустиката в залата съгласно това - спектакъл, кино или концертен театър има на сцената.
Прочетете още
Проектът бе показан на публично разискване в препълнената Голяма конферентна зала в Дома на културата " Борис Христов " довечера.

" По-възрастните пловдивчани помним кино " Комсомол ", в този момент кино " Космос ". Представяме ви плана за възобновяване на остарялото кино, чийто архитект е арх. Любомир Шинков - огромен създател, човек, от който постоянно имаше какво да научиш. За времето си беше най-голямото кино в България и се редяхме на опашки за билети. Радвам се, че от това, което виждам, създателите на плана са запазили оптимално достоверността ", сподели първоначално кметът Здравко Димитров. Заместникът му Пламен Панов акцентира, че с ремонта и реновацията на емблематичната постройка ще бъде приключен процесът на възобновяване на пространствата за просвета в центъра на града.

" Обновен е площад " Централен ", има две нови галерии - " 2019 " и " Капана ", ремонтирана и реставрирана е Градската изложба в Стария град. Години по-рано бе ремонтиран и Домът на културата. С ремонта на кино " Космос " ще приключим процеса на възобновяване на културната инфраструктура в центъра ", сподели той.

" Нашата най-важна задача бе да се осъвремени и освежи сградният фонд с минимални промени. Направихме изследване на киното, ползвайки исторически източници и установихме, че в действителност осъществяването на постройката не е следвало истинския план на арх. Шинков. Той е заложил преносим покрив и излаз от залата непосредствено към площада, само че не е изпълнен ", описа един от създателите на плана - арх. Димитър Балджиев.

Арх. Елена Балджиева описа, че във фоайето ще има помещение за защита, билетна каса и дрешник. На мястото на остарелия дрешник е ситуирано кафене с достъп до външните площадни простраства. Предвиден е асансьор за инвалиди на северната фасада, който няма да бъде забележим откъм ул. " Гладстон ".

В постройката са планувани пространства - зона за неофициално другарство, дребна зала за презентации и такова за събития. Подсценичните пространства са планувани за склад за декори, има заложени две евакуационни стълбища и инвалидна платформа.
Проектът планува опазване на най-знаковите за плана на арх. Чинков детайли - стълбището с присъщи парапети, осветителни тела, фасадни детайли.

Авторите на плана подчертаха, че всичко, което може да бъде реставрирано и възобновено, ще остане като детайл постройката, в това число емблематичният надпис " Кино " Космос ".

Пространството пред киното също ще претърпи промяна и ще се трансформира в част от артистичната среда на постройката. Авторите на плана подчертаха, че всички дървета, които не са компрометирани, ще бъдат съхранени.

По думите на арх. Балджиев към днешна дата реализацията на плана би коствала 7 милиона лв..

След представянето имаше полемика, в която се откроиха две съществени линии - по какъв начин да бъде употребявано оптимално пълноценно театралното пространство и по какъв начин ще действа без да основава дискомфорт на хората, коитот живеят в близост.

" Имаме три вероятни проекта за ръководство. Първото е да бъде основано общинско дружество, което да се занимава с " ДК " Борис Христов ", Колодрума, лятно кино " Орфей ", Античния спектакъл. Второто е кино " Космос " да се ръководи от фондация " Пловдив 2019 ", тъй като планът бе част от програмата на Европейска столица на културата. Третият вид е да има обособен екип, която да се занимава с пространството ", сподели зам.-кметът Пламен Панов. Така той отговори на двама от обществениците, които имат значителен принос в спасяването на кино " Космос " от събарянето - Константин Бобоцов и Пенка Попова. Без отговор остана въпросът на двамата за какво преди да бъде проведен състезанието за план за възобновяване на постройката не е направено публично изследване за това какви би трябвало да са функционалностите ѝ.

Гилдията на архитектите в лицето на ръководителя на Регионалната гилдия на КАБ арх. Чавдар Тенев поддържа младите си сътрудници и адмирира плана. Същото стори и сътрудника му арх. Петко Костадинов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР