Закопчалки от велкро и цип Тези незаменими в ежедневието неща

...
Закопчалки от велкро и цип Тези незаменими в ежедневието неща
Коментари Харесай

Космически технологии в обикновения живот – част 2

Закопчалки от велкро и цип

Тези незаменими в всекидневието неща са измислени много от дълго време – надлежно през 1914 година 1948 година – само че стават необятно публикувани едвам откакто попаднаха в галактическата промишленост. Отначало астронавтите разкрили, че такива клипси са с компактни размери и оказват помощ бързо и надеждно да се закопчават галактическите облекла. В следствие скиори, чиито костюми са много сходни на тези, които са под скафандръра на астронавтите, обърнали внимание на това откритие и се възползвали от него.

Космически технологии в елементарния живот – част 1

Филтър за филтриране на водата

Днес потреблението на филтър за филтриране на водата е необятно публикувано. Но в случай че на земята още имаме опция да намерим различен източник на чиста питейна вода, то жителите на галактическите кораби би трябвало да прибягнат до потребление на комплицирани системи за филтриране, които разрешават повторна приложимост на течности без щета за здравето.

Детектор за пушек

Дори дребен пожар в огромна постройка е доста рисков. Какво можем да кажем за запалването в условия на лимитираното пространство на галактически транспортен съд, когато на открито има единствено студено, безжизнено пространство и няма къде да избягаш. Проблемът е явен, по тази причина били основани първите приспособими димни детектори. След това димни детектори почнали да се появяват в елементарни здания и станали  задължителна част на всяка социална постройка.

Колело с гъвкави детайли

Проектът на лунния ровер на НАСА не би бил вероятен без колела, способни да устоят на всевъзможни метеорологични условия, рискови температури, пробиви и механични повреди. Американската аерокосмическа организация не можела да сътвори такива колела сама, по тази причина Michelin, международен водач в производството на гуми, се притекъл на помощ. В резултат на това се появили Twel – гуми, които не се нуждаят от въздух. Вече Tweel се конфигурират на селскостопански машини и елементарни коли.

GPS

Трудно е да си представим живота на съвременен автомобилист без GPS навигация. За да намерите вярната точка на картата, просто би трябвало да кажете на смарт телефона адреса на местоназначението. Изкуствените спътници почнали да се изстрелват доста преди първия галактически полет. Идеята за сателитна навигация се зародила през 50-те, когато американски учени, които следили сигнала от руския спътник, забелязали, че заради резултата на Доплер честотата на признатия сигнал се усилва с приближаването на спътника и понижава с неговото разстояние. По този метод, знаейки  точни координати на Земята, стана допустимо да се мери скоростта и местоположението на спътника, и противоположното –  знаейки местоположението на спътника, можете да разберете скоростта и координатите на обект на Земята. Този принцип е в основата на актуалните GPS приемници.

Костюми за плуване

Тестовете в Динамичните тунели в изследователския център на НАСА имат роля за основаването на банския костюм Speedo LZR Racer. По време на неговото развиване са открити материали и типове шевове, които предизвикват минимално противодействие при плуване. Според НАСА на Олимпиадата през 2008 година съвсем всички медалисти и първенци били облечени в тези костюми. Оттогава моделът LZR Racer е неразрешен за потребление в интернационалните надпревари, само че доста професионални спортисти не престават да употребяват специфична модифицирана версия на костюма.

Отводнителни канали

Дълги тесни канали, които отстраняват непотребната влага от повърхността на писти и автомагистрали, за първи път са употребявани през шейсетте години, на площадката за изпитване на изследователския център на НАСА. Сега това откритие може да се види край басейни, пешеходни пътеки и кошари за добитък.

Телескопични стрели

Тези механизми са избавили хиляди животи на Земята, макар че в началото били проектирани за построяването на огромни ракети-носители. Благодарение на телескопичните стрели пожарникарите по целия свят могат да доближат горните етажи на доста здания с височина 55-60 метра. Така наречените „ кули за машини “ се употребяват и за полагане на кабели, покачване на дребни товари, ремонт и боядисване.

Разбира се, това не са всички галактически разработки, влезнали в живота ни.

Други галактически изобретения са: Ръката на Терминатора, инфрачервения термометър, лечебните костюми за рехабилитация на деца с церебрална парализа, слънчевите акумулатори, огнеопорната тъкан, транспарантните брекети, дистанционното управление и  стъклокерамиката. А какво ли още предстои…

Космически технологии в елементарния живот – част 1

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР