Законопроектът е подготвен от предишния екип на социалното министерство, заедно

...
Законопроектът е подготвен от предишния екип на социалното министерство, заедно
Коментари Харесай

Хасан Адемов с лоши новини за втората пенсия

Законопроектът е квалифициран от предходния екип на общественото министерство, дружно със обществени сътрудници и пенсионни сдружения. Проектът е във крайна фаза, предстоят разискването му и влизането му в пленарна зала.

Този законопроект урежда етапа за погашение, тъй като в настоящия закон има спорни текстове. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов във връзка предлагането за удължение на периода за прекачване на партидите от частен фонд в Националния застрахователен институт.

Обрат! Отлагат вторите пенсии?

От 15 август 2015 година работи един текст, който дава опция на всички, които имат самостоятелни партиди, да ги трансферират в Държавното публично обезпечаване 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

През 2018 година се одобри, че тези, които имат по-малко от 5 години до възрастта на пенсиониране, могат да си трансферират парите от самостоятелните партиди в Националния застрахователен институт, с цел да получат пенсия от солидарните партиди. Възможностите на законодателството бяха налице и в този момент поражда въпросът, съобщи Адемов.

Деница Сачева с горещи детайлности към втората пенсия

Частните пенсионни фондове и Националният застрахователен институт дават пенсии по един и същи метод. Държавното публично обезпечаване дава пенсия за тези, които са родени преди 31 декември 1959 година.

За всички останали, родени след 31 декември 1959 година, с изключение на пенсията от Държавното публично обезпечаване, има и пенсия от частните фондове, тъй като са правили вноски от 2002 година до момента. Периодът за обезпечаване в частните е по-кратък, разясни Адемов.

Има ли проблем при вторите пенсии? Има, тъй като не е конкретизирана етапа на погашение, както и това, че има редукция. При частните пенсионни фондове няма опция за дотация от страната, тъй че полемиката продължава, уточни ръководителят на парламентарната обществена комисия.

Всички тези, които са се осигурявали върху суми, по-високи от междинния застрахователен приход, нямат учредения да се тормозят. Всички, които са се осигурявали върху ниски приходи и са били безработни, имат съображение за терзание, само че там би трябвало да има интервенция от страната, акцентира Адемов.

По думите му информациите, че доходността в частните пенсионни фондове е негативна, не дават отговор на истината.

Ще подкрепим вота на съмнение с наши причини, разнообразни от тези на Българска социалистическа партия, сподели още Хасан Адемов, който е и народен представител от Движение за права и свободи.

Наистина има проблем, в действителност има рецесия, въпросът е в границите на този разговор с ръководещите да вземем най-хубавите решения за ръководството на водите, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР