Законопроект, внесен от Министерски съвет, за денонсирането на две споразумения

...
Законопроект, внесен от Министерски съвет, за денонсирането на две споразумения
Коментари Харесай

НС гласува за денонсирането на споразумения за участие на България в две банки с мажоритарно участие на Русия

Законопроект, импортиран от Министерски съвет, за денонсирането на две съглашения за присъединяване на България в две банки с мажоритарно присъединяване на Русия, учредени през 1963 година и 1970 година в Москва, бе гласуван на първо четене от Народното събрание, написа OFFnews.bg.

Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и Международната капиталова банка (МИБ) са учредени в Москва за " подпомагане на капиталовата активност и задълбочаването на икономическото съдействие основно сред социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ. "

Страните членки на МИБ са Русия, България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Словакия и Чехия. Уставният капитал е 2 милиарда eвро. Русия е най-големият акционер с 47,21% дял. Участието на България във импортирания капитал е 42,2 млн. евро - 9,88%.

Страните членки на МБИС са Русия, България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия, Виетнам и Русия. Уставният капитал е 400 млн. евро. Русия още веднъж е най-големият акционер с 51,595% дял. Понастоящем присъединяване на България е 15,1 млн. евро - 7,56% от импортирания капитал.

В България МБИС е подкрепяла със заеми плановете на " Булгартрансгаз " за построяването на " Балкански поток ", на " Доверие Обединен холдинг " и " Еврохолд България " - за развиване на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

В подтекста на войната в Украйна като страни членки на Европейски Съюз Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България се причислиха към общата позиция на Съвета на Европейски съюз по стопански и финансови въпроси, от която следва да изоставен двете банки. Единствената европейска страна, която отхвърля да се причисли към общата позиция, е Унгария, която има присъединяване в МИБ.

Чехия напуща МБИС и МИБ на 26 януари 2023 година, Полша – на 29 януари, Словашката република – на 30 януари, а Румъния малко по-късно - на 9 юни. Оставащите страни членки в МИБ са Русия, Виетнам, Монголия и Унгария, а в МБИС - Русия, Монголия и Виетнам.

Единствената парламентарна група, която се разгласи срещу решението България да напусне двете банки, е " Възраждане ". Цончо Ганев разгласи решението за " слугинаж ", а Костадин Костадинов съобщи, че с това решение Народното събрание ще играе ролята на гумен щемпел, който заверява към този момент взето решение в Европейски Съюз от името на България. По думите му това е унизително и срамно.

Народните представители, като се изключи парламентарната група на " Възраждане ", гласоподаваха " за ", а от Българска социалистическа партия се въздържаха. Денонсирането на споразуменията ще влезе в действие след шест месеца от приемането на формалните уведомления, изпратени от българското държавно управление, до управителните препоръки на двете банки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР