Законите, регулиращи регистрирането на фирми, се различават в различните страни.

...
Законите, регулиращи регистрирането на фирми, се различават в различните страни.
Коментари Харесай

Може ли да регистрирам фирма, ако работя на трудов договор


Законите, регулиращи регистрирането на компании, се разграничават в другите страни. Важно е да се означи, че административните условия, които следва да се спазят при регистрация на компания, от време на време зависят и от статуса на претовареност на лицето, когато се подхваща сходна стъпка. Реално общата регулация на правните правила и документи, нужни за вписване на компания, нямат отношение към това дали искащият е нает служащ или чиновник.

Каква е законовата обстановка в България по отношение на уговорките на наетите лица, когато пристъпят към крачката да записват лична компания?  В ъзможно ли е съчетаването на работа по трудов контракт с това да сме и притежатели на компания? Трябва ли да бъде уведомяван работодателят, че служащият или служителят ще открива лична компания ? На тези и други въпроси, дава отговор доктор Тодор Капитанов – специалист по трудово право.

В България няма експлицитна нормативна наредба, която да не разрешава наето лице по трудово правно отношение да бъде по едно и също време и притежател на компания. В Кодекса на труда в страната са регламентирани опциите за спомагателна работа при същия или различен шеф, само че тук става въпрос за в допълнение трудово заплащане .

 istock istock
Припомням, че служащият или служителят може да подписа трудов контракт с работодателя, при който работи, за осъществяване на работа, която не е в кръга на неговите трудови отговорности, отвън откритото за него работно време. Също по този начин служащият и служителят може да подписва трудови контракти и с други работодатели за осъществяване на работа отвън откритото за него работно време по главното трудово правно отношение (външно съвместителство), в случай че не е уговорена възбрана в самостоятелния му трудов контракт по главното му трудово правно отношение заради отбрана на комерсиална загадка и/или попречване на спор на ползи.

Единствената възбрана за полагане на спомагателен труд (отново чрез в допълнение трудово правоотношение) е за служащи или чиновници, които работят при характерни условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или понижени, без значение от подхванатите ограничения - за работа при същите или други характерни условия . Това важи и за тези длъжности и специалности, които са избрани категорично в закон или в акт на Министерския съвет.

Понеже в Кодекса на труда на никое място не е упоменато условие към служащите и чиновниците да желаят позволение от работодателя или да го уведомяват за това, че имат желание или към този момент са записали своя компания, то може да се твърди, че работещите по трудов контракт нямат този ангажимент и работодателите не следва да изискват сходна информация.

 istock istock
Следва да се има поради, че според Търговския закон шеф на сдружение с лимитирана отговорност не може да бъде лице, оповестено в неплатежоспособност, или лице, което е било шеф, член на директорски или надзорен орган на сдружение, прекъснато заради неплатежоспособност през последните две години, предхождащи датата на решението за оповестяване на несъстоятелността, в случай че са останали неудовлетворени кредитори. Не може да бъде шеф и лице, което е било шеф, член на директорски или надзорен орган на сдружение, за което е било открито с влезнало в действие наказателно разпореждане несъблюдение на отговорности по основаване и запазване на избраните му равнища от ресурси по Закона за запасите от петрол и нефтопродукти.

Отново в Търговския закон е посочено, че без единодушие на сдружението шефът няма право от свое или от непознато име да взе участие в събирателни и командитни сдружения и в сдружения с лимитирана отговорност, както и да заема служба в управителни органи на други сдружения .

Справка:

Чл. 110, 111, 112 от Кодекса на труда

Чл. 141, 142 от Търговски закон

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР