Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници

...
Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници
Коментари Харесай

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание в чужбина

Около 800 хиляди българи годишно търсят прехранване като сезонни служащи в чужбина . Това съобщи пред БНР Валентина Васильонова, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието към КНСБ. 

" Темата за сезонния труд в Европейски Съюз и в частност в селското стопанство е изключително значима, а за нас като синдикати - мощно проблематична ", сподели тя и подсети, че  е основан европейски орган на труда за случаите на тежка трудова употреба , когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ  тези хора са уязвими във връзка с даване на трудов контракт, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд

Нарушения при сезонна работа в чужбина

В бранша на селското стопанство има изострен дефицит на труд , означи Васильонова. По думите ѝ  Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето отпътуват хора . И това продължава да е по този начин, акцентира тя.

Хората, които отпътуват, би трябвало да са оптимално осведомени , безапелационна бе Валентина Васильонова. Тя добави, че  наложително би трябвало да имат трудов контракт  и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, изключителния труд. 

" Договорът би трябвало да е с ясни параметри и на български език ", означи тя и уточни, че  най-честата корист с трудовите права е обвързвана с изключителния труд. 
 istock istock
По думите ѝ българските сезонни служащи към този момент знаят какво да наблюдават и желаят.  Но към момента има хора, които рискуват и отпътуват, без да се осведомят, което е рисково , установи Васильонова. 

Промени за българите, работещи в Германия

Тя изясни, че  има доста благоприятни условия за сигнализиране при проблеми  - има разгласен телефон за България и за отвън страната, има гореща линия при подозрение, че си обект на трафик. Има и основана платформа особено за сезонните служащи, в която всеки има опция на български език да се снабди с съществена информация за 8 страни. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР