Законът за прозрачност на заплащането в Ню Йорк води до промяна в обявите за работа в САЩ

...
Закон в Ню Йорк, изискващ от работодателите да разкриват диапазони
Коментари Харесай

Закон в Ню Йорк, изискващ от работодателите да разкриват диапазони на работните заплати, влезе в сила тази седмица и кара дори компании, които набират персонал извън щата, да включват информация за заплатите в длъжностните характеристики като стандартна практика.

Дори когато не е необходимо, посочването на надницата или диапазона на заплатите за работното място намалява несъответствията в заплащането и облагодетелства работодателите чрез привличане на кандидати, които са по-квалифицирани за определени позиции.

„Работодателите казват, че когато публикуват добросъвестни диапазони на заплатите, те получават по-добри кандидати, защото кандидатите за работа са по-подходящи за ролята“, Сехер Каваджа, старши адвокат в Legal Momentum, организация за застъпничество на жените, която помогна за изготвянето на законодателството, каза CBS MoneyWatch.

Ню Йорк също има закон за прозрачност на заплащането, който влезе в сила през ноември. Това беше вторият закон от този вид, който влезе в сила, след като Колорадо за първи път прие пионерско законодателство за прозрачност на заплащането през януари 2021 г. 

Шепа други щати, включително Калифорния, Кънектикът, Хавай, Илинойс, Мериленд, Невада , Роуд Айлънд и Вашингтон са приели или вече имат подобно законодателство в сила.

Тъй като практиките, насърчаващи прозрачността на заплащането, набират скорост, дори кандидати, които живеят и работят на места без такива закони, се възползват от тях, като повече работодатели показват работни заплати по избор.

„Много от кандидатите просто не разглеждат позиции, които нямат диапазона на заплатите, така че виждаме промяна в културата, че това ще бъде очакване. Работодателите публикуват диапазони, дори когато няма законов мандат за спечелване  на конкурентно предимство," каза Khawaja .

Повишаване на прозрачността на заплащането в САЩ

В Ню Йорк и на други места обявите за работа с информация за заплатата в описанията им бяха отбелязани с отметка в очакване на влизането в сила на закона в Ню Йорк този месец .

През август половината от обявите за работа в САЩ в онлайн борда за работа Indeed включваха информация за заплатата, най-високият дял, регистриран някога от уебсайта за работа. Това е увеличение от 18% от публикациите, които включват диапазони на заплащане на сайта през февруари 2020 г. 

Това помага на търсещите работа да получат предимство в преговорите. Въоръжени с представа за това колко един работодател е готов да плати на кандидат от най-високо ниво, търсещите работа могат да се стремят да се приземят в горния край на диапазона.

Разбира се, има начини работодателите да заобикалят законите, като например публикуват прекалено широк диапазон на заплатите. И двата закона на Ню Йорк изискват от компаниите да рекламират това, което според тях е добросъвестна оценка на заплатата за работа.

Следващата граница в смекчаването на несъответствието в заплащането е по-доброто дефиниране на това, което представлява диапазон на „добросъвестност“, и включването на това определение в писмено законодателство, според Khawaja.

Начална точка за преговори

Публикуването на диапазони на заплати помага да се осигури контекст за търсещите работа. Без тази информация е невъзможно да се знае колко един работодател може да е готов да плати на някого за определена длъжност.

„За кандидатите това е страхотна отправна точка. Но те все още трябва да задават въпроси, за да знаят подробностите и ако диапазонът е прекалено широк, това може да ги накара да се чудят какво струват“, каза Ариани Мерседес, основател на Revamped, консултантска фирма за кариера и работно място, пред CBS MoneyWatch.

И ако няма каквато и да е информация за заплатите, направете собствено проучване.

„Започнете с търсене в интернет. Потърсете какво плаща ролята на анализатор за Google. Бъдете конкретни и разбийте работата по отдели и подробности за ролята“, каза тя. Търсещите работа могат да се обърнат към сайтове като Salary.com, за да получат представа колко плаща определена длъжност.

Те могат също да сравняват обяви за работа, в които липсва информация за заплащането, с подобни свободни места в щати с действащи закони за прозрачност на заплащането.

Разговорите с работници, които вече заемат длъжност като тази, за която кандидатът интервюира, също е добър начин за събиране на информация за заплатите.

„Разговорите с други хора с подобни професии също са полезни. Веднъж въоръжен с тази информация, служителят е в много по-добра позиция да договори подобна основна заплата“, каза Джанис Килиън, адвокат по заетостта на JustAnswer.com, каза пред CBS MoneyWatch.

Казвайте, не питайте

Когато става въпрос за провеждане на разговори за заплатите с мениджъри по наемане на работа в щати без действащи закони, посочете желания диапазон на заплатите, вместо да изисквате от компанията осигурете такъв.

„Когато ги попитате, вие се поставяте в ситуация, в която бихте могли да бъдете недоволни“, каза Мерцедес. „Вместо това направете проучване, кажете им какъв е целевият ви диапазон и попитайте дали това е нещо, което ролята може да изпълни. Това е страхотно място, от което да започнете да преговаряте за основна заплата и други предимства.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР