Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от

...
Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от
Коментари Харесай

НРД 2023-2025 няма да влезе в сила със задна дата

Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в действие от 1 януари 2023 година с няколко изключения. Първото от тях са националните рамкови контракти за медицински и дентални действия, които ще влязат в действие едвам след подписването им, излиза наяве от претекстовете към бюджета. Дотогава Касата ще закупува предоставената здравна и дентална помощ по цени и в размери според настоящите към 31 декември 2022 година Национални рамкови контракти и анексите към тях. Същевременно обаче ще бъдат спазвани параметрите на Закона за бюджета за 2023 година в границите на избраните от Надзорния съвет на Касата стойности на разноските, разпределени по месеци за 2023 година

Аптеките в отдалечени, труднодостъпни региони или тези, които са единствен реализатор за съответната активност от община, както и с денонощен режим на работа ще стартират да получават средства за действия по разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК и до 2 000 хиляди лева след обнародването на ЗБНЗОК в Държавен вестник. За тези действия за 2023 година са избрани 34,3 млн. лева

От датата на обнародването в Държавен вестник влиза в действие и финансирането на медицинския личен състав в лечебни заведения, които правят медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони или единствени извършват съответната активност в общината. Финансирането ще е в границите на избраните с бюджета стойности за СИМП, ПИМП, МДД и болнична помощ. Със средствата за болнична помощ се планува през 2023 година да се обезпечи финансирането на медицински личен състав в предпочитаните многопрофилни лечебни заведения.

В плана на Закона за бюджета е записано още, че преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни доходи може да се употребява като източник за спомагателни здравноосигурителни заплащания над одобрените разноски и предоставени прехвърляния по бюджета на НЗОК по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

„ В случай че при разбора на настоящото осъществяване към 30 септември 2023 година на здравноосигурителните заплащания за медицински и за дентални действия се откри предстоящо несъблюдение на плануваните разноски към 31 декември 2023 година на средствата за здравноосигурителни заплащания по съответните редове, след обезпечаване на финансирането по влезнали в действие правосъдни решения против НЗОК във връзка със здравноосигурителни заплащания, оставащите средства може да се употребяват за заплащания единствено за медицинските и денталните действия по същите редове при условия и по ред, избрани от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на Българския лекарски съюз, надлежно от Българския зъболекарски съюз “, написа още в законопроекта.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР