Законът разрешава максимално допустима скорост от 25 км/ч за е-тротинетките(снимка:

...
Коментари Харесай

Безотговорни водачи компрометират е-тротинетките


Законът позволява оптимално позволена скорост от 25 км/ч за е-тротинетките
(снимка: CC0 Public Domain)

Карането на електрически тротинетки по пътната мрежа в София със скорост, доста превишаваща разрешената и на моменти даже доближаваща 100 км/час, е безконтролно, обявиха от Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) във връзка със скорошни медийни обява за сходни случаи. Браншовата организация прикани органите на реда да глобяват въпросните водачи, според Закона за придвижване по пътищата.

Управлението на тротинетките с превишена скорост освен заплашва живота и здравето на самия лидер, само че и на останалите участници в придвижването, на които се постанова да се преценяват с неговото рисково каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна опция за напредване, обичана от мнозина, гласи формалната позиция на БАЕМ, публикувана до медиите.

Какво демонстрира статистиката

Статистиката демонстрира по безапелационен метод, че тези лични транспортни средства са доста по-безопасни, спрямо колите и редица други други възможности за напредване. Това обаче не отстранява от водачите на тротинетки отговорността да ги ръководят, съобразявайки се със законовите ограничавания и с условията за сигурност на пътя, безапелационни са от БАЕМ.

Според Закона за придвижване по пътищата, оптимално допустимата скорост, която лидер на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч, и такива лични транспортни средства могат да се движат единствено по пътища и улици, където разрешената скорост е до 50 км/час. В противоположен случай Законът планува санкции.

Управлението на тротинетките с превишена скорост заплашва живота и здравето както на самия лидер, по този начин и на останалите участници в придвижването
(снимка: CC0 Public Domain)

БАЕМ е основана, с цел да развива и разпространява електрическите тротинетки като екологична, комфортна и най-много безвредна форма на превоз, която може да способства доста за една по-добра градска среда. Асоциацията организира непрекъсната осведомителна акция за разпространение на безвредното ръководство на тротинетки.

„ В умозаключение призоваваме още един път единици безотговорни водачи да не компрометират една новаторска форма на превоз, желана от десетки хиляди жители на София и останалите български градове ”, обявиха от Асоциацията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР