Заключенията на доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в

...
Заключенията на доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в
Коментари Харесай

Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни престъпления

Заключенията на отчета на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) по отношение на насилственото депортиране на украински деца в Руската федерация могат да бъдат употребявани за изправяне на причинителите пред съда за военни закононарушения.

Това оповестява " Укринформ ", като цитира коментара на украинското външно министерство във връзка на показания в четвъртък отчет от 90 страници.

Министерството смята, че отчетът, направен от самостоятелна задача от специалисти на Московския механизъм на ОССЕ, е първият обособен интернационален отчет, отдаден на казуса с противозаконното прекачване на украински деца от Русия.

В същото време Русия отхвърли да сътрудничи на задачата.
 ОССЕ регистрира нарушавания при депортацията на украински деца
ОССЕ регистрира нарушавания при депортацията на украински деца

Публикуван бе отчет от 90 страници

Сред главните изводи на отчета украинското външно министерство откроява следните:

- насилственото пренасяне на деца от Русия може да се равнява на закононарушение против човечеството на " депортиране или принудително пренасяне на население " ;

- евакуацията без единодушие е нарушаване на интернационалното филантропично право;

- депортираните деца се оказват изложени на проруска осведомителна кампания;

- смяната на поданството на украински деца и противозаконното им осиновяване е нарушаване на IV Женевска конвенция;

- Руската федерация основава разнообразни спънки за фамилиите, които желаят да върнат децата си.

Според министерството, в отчета са регистрирани и многочислени и повтарящи се нарушавания на ползите и правата на децата, планувани в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, а кумулативният резултат от голям брой нарушавания поражда доста съществени опасения за нарушаването на правото на разселените украински деца да бъдат свободни от изтезания и малтретиране и друго нечовешко или унизително отношение или наказване.
 45 страни от ОССЕ оказват помощ на Украйна да върне депортираните от Русия деца
45 страни от ОССЕ оказват помощ на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, все още 19 514 украински деца се смятат за нелегално депортирани

" Украйна акцентира, че насилственото прекачване или депортиране на украински деца в Руската федерация може да съставлява геноцид в сходство с член II от Конвенцията от 1948 година за попречване и наказване на закононарушението геноцид. Заключенията на отчета могат да се употребяват в националните и интернационалните механизми за привличане към отговорност на причинителите на закононарушенията, записани в отчета ", споделиха от министерството.

Припомняме, че съгласно заключенията на отчета, Русия е нарушила правата на украинските деца, които са били депортирани на съветска територия или преместени в други региони на окупираните територии. 

" Фактът за разселването на украински деца не се оспорва нито от Украйна, нито от Русия ", се показва в отчета.

Експертите, направили следствието, обаче не съумяха да открият прецизен брой деца. Украински чиновници споделиха на специалистите от ОССЕ, че правят оценка броя на депортираните деца на 200 000-300 000.
 ОССЕ: Русия направи избора да стартира нападателна война, макар всички старания
ОССЕ: Русия направи избора да стартира нападателна война, макар всички старания

Това смята генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид

В момента в Русия и в окупираните територии на Украйна съветските управляващи задържат няколкостотин хиляди деца, отнети от родителите им. Деца, които са съумели да се върнат, описват за малтретиране от страна на окупаторите и в действителност за опити да бъдат " превъзпитани " в руснаци.

През март тази година Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на Владимир Путин особено по делото за всеобщите депортации на украински деца. През април ПАСЕ призна тези депортации за геноцид на украинския народ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР