Заклет рокаджия, един от основателите на първата младежка рок група

...
Заклет рокаджия, един от основателите на първата младежка рок група
Коментари Харесай

Рокаджия се впуска в битката за кмет на Благоевград

Заклет рокаджия, един от създателите на първата младежка рок група в Благоевград УЕКС, се кандидатира за кмет на Благоевград. 

Освен човек с голям опит в националната и локална власт, два пъти регионален шеф на Благоевград, два пъти заместител кмет на общината, зам-министър на районното развиване и именит шеф на Митница Кулата и Митница Югозападна – Благоевград, Николай Шушков се оказва и професионален рок музикант. 

През далечната 1975 година той е измежду създателите на УЕКС – известната рок група на Благоевград, чиито вокалисти са известният лекоатлет, първенец на България по дълъг скок и участник в Олимпийските игри в Москва Йордан Янев и соло китаристът и вокал Олег Григоров. На бас китарата е Марко Марков, а на ударните е Валентин Вантов. Николай Шушков пък свири на орган, синтезатор и електическо пиано в групата. Репертоарът на групата е музика от 70-те и 80-те години, измежду които шлагери на Дийп Пърпъл, Юрая хийп, Скорпионс, Бело дугме, Щурците, Диана експрес. 

„ Бандата ни просъществува до началото на 90-те години и гастролира в цялата страна. Репетирахме в Младежкия дом, имахме взаимни участия в цялата страна с „ Щурците “, „ Диана експрес “, ФСБ. Пазя доста благи мемоари от този момент! С момчетата от групата поддържаме прелестни връзки до ден сегашен “, споделя Николай Шушков.



Според него музиката е гоямата му обич след брачната половинка му Гергана, с която се срещат (тук може да кажем по кое време и къде), основават любящо семейство, отглеждат две дъщери и един наследник и се радват на двама внуци.

От дребен Николай е младата вяра на Общоучилищния духов оркестър на Второ главно учебно заведение " Димитър Благоев ", където свири на тромпет, а негови първи музикални учители са проф. Петър Кърпаров и диригента Христо Коларов.

„ Музиката ме научи на възприятие на темп, само че и на дисциплинираност и отношение към културата като цяло “, безапелационен е Николай Шушков. За любовта му към музиката и престижа му в музикалните среди на Благоевград приказва и фактът, че музикантите и артистите са мощно застъпени в Инициативния комитет по издигане на кандидатурата му за кмет на града. Сред тези, които по поддържат, са солистката на Ансамбъл „ Пирин “ Руска Стоименова, известната естрадна изпълнителка Мая Нешкова, обичания рокаджия Константин Цеков от ФСБ, композиторът Кирил Икономов, фолклористът Проф. Костадин Динчев и др. 

Благоевградчани познават Николай Шушков като човек, който мощно милее за културата в града. В дома и в офиса му има картини единствено на благоевградски художници, подкрепя интензивно читалищната активност, създател е на Ротари Клуб в Благоевград, част е от Инициативния комитет по построяването на Кръста на Благоевград. Бил е и член на Управителния съвет на ФК ПИРИН през втората половина на 80-те години.

„ Благоевград е задача. Той е жив организъм. Ако постройките, улиците, парковете, инфраструктурата са вените и артериите на един град, то хората са неговото сърце. Благоевградчани имат големи сърца - това са горди хора, които държат на духовността и традициите и повече от всичко милеят за рода и фамилията. Като кмет моята задача ще бъде да впрегна силата на всички генерации благоевградчани за просперитета на града “, споделя Николай Шушков. 

Развитието на културата, спорта и туризма е главен приоритет и в предизборната стратегия на Николай Шушков. Той е на мнение, че богатото културно завещание на града би трябвало се разпространява по-активно. Фондът от картини на Регионалния исторически музей би трябвало да се цифровизира, с цел да е наличен за света. За развиването на туризма от основно значение е основаването на повече хотели, включително такива от висок сан. Развитието на всеобщия спорт и възобновяване на Спортния пансион в града също е измежду целите на Николай Шушков.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР