Закъснява ви заплатата? Имате спешна нужда от операция? Детето иска

...
Закъснява ви заплатата? Имате спешна нужда от операция? Детето иска
Коментари Харесай

Благодарим Ви, г-н Борисов!

Закъснява ви заплатата? Имате незабавна потребност от интервенция? Детето желае нови маратонки? Не звънете за бърз заем, помолете Бойко Борисов. Не, това не е реклама. Но би могло да бъде.

Отдавна към този момент не живеем в тези времена, когато просителят се е хвърлял в краката на владетеля, с цел да измоли нещо - парцел, купа, пари, живота си. Но ето, че в 21 век, в страна-член на Европейски Съюз, каквато е България, постоянно се случва точно това - министър председателят е молен персонално, с цел да (се) свърши някаква работа. Единственото изискване наподобява е молителите да не са инцидентни хора, тъй че задоволената молба да добави нова стойност към персоналния имидж на премиера.

За доста хора в България тази “култура на контакта ” не е неоправдателна - схващат я. Тя работи, прочее, още от времената на тоталитарния режим, когато дефицитът на артикули правеше познанствата с продавачки от магазините “Валентина ” изключително скъпи - поради уреждането на артикули “под масата ”. Обикновено против различен тип услуга.

Но през днешния ден в страната-член на Европейски Съюз има ясно написани правила и механизми по какъв начин се утвърждават, отпускат и изразходват обществени средства. А прескачането на тези правила, както и на институциите, които би следвало да ги съблюдават, обезсмисля и обезценява правовия ред. Разходването на обществени средства би трябвало да се аргументира - и приоритизира. Ако приемем, че това става през държавния бюджет, значи всяка смяна на приходите и разноските на ведомствата не може да се случва по нечия прищявка.

" Патриархът персонално ме помоли "

Тези дни държавното управление отпусна спомагателни 5 милиона лв. за Дирекция " Вероизповедания ", а аргументът даде самият министър председател още при започване на съвещанието:

" Патриархът персонално ме помоли за парите, които им се поставят, да им бъдат преведени по-бързо, с цел да могат да изплатят заплатите на свещениците ".

Известно е, че Борисов постоянно откликва на молбите на „ синодалните старци " - да вземем за пример за ремонт на манастири или църкви, а в този момент и за заплати. Богоугодно или рейтингоугодно дело е това? И за какво го прави? Дали тъй като в визиите на премиера Църква и Бог са едно и по тази причина той с лекост раздава милиони от общите пари - тези на данъкоплатците. Или тъй като въпреки религия и черква в България да не вървят ръка за ръка, 2,2 милиона българи, по данни на “Галъп ”, въпреки всичко имат вяра в Църквата, която, прочее, се употребява с изключително огромно утвърждение и измежду институциите. В същото време е реалност и това: преди няколко години, когато работещите в “Напоителни системи ” излязоха на митинг, защото месеци наред не бяха взимали заплати, министър председателят не бе по този начин реактивен.

Ако Бойко Борисов реши да подари на църквата половината от персоналното си благосъстояние, това ще значи, че е доста религиозен човек. Но в случай че просто по този начин отпуска от парите на данъкоплатците, човек може и да си намерения, че преглежда страната като своя бащиния. В резултат благодарността е лична, въпреки парите да са публични. Или както пишеше на оня афиш във Варна след отпущането на 1,4 милиона лв.: “Благодарим Ви, господин Борисов, че спасихте “Спартак Варна "! ”. Умилен министър председателят даже съобщи по какъв начин “можем да даваме по 1 милион лв. годишно за детско-юношеските футболни клубове ". Тази благотворителност не стига обаче до Националната астрономическа обсерватория в Рожен, която при люти зими остава без ток и чак в този момент получи заричане да ѝ бъдат обезпечени 100 000 лв. за генератор.

Към молбите на безименни групи от “малки хора ” Борисов явно не е по този начин радушен. Вероятно тъй като някои от тях излизат на митинги, а други не са по този начин значими като обществена позиция и по тази причина приносът им за рейтинга би бил нищожен. Пък и едно е да вземеш решение под външен напън, друго - от “добро сърце ”. А в краен случай може и да се пофлиртува популистки - както Борисов направи със смазаните от безпаричие и липса на вероятност металурзи от ОЦК-Кърджали: “Вие сте елементарни и аз съм елементарен, по тази причина се разбираме ”. Но като изключим тази паметна имитация, с друго по този начин и не оказа помощ.

По предписание на Борисов през октомври 2010 държавният аероплан " Фалкон 2000 " излетя изключително за Бургас, откъдето транспортира до София ръководителя на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев, получил инсулт по време на фотоси. В същото време тези дни след побой над фелдшерка оставки подава съвсем целият екип на Центъра за незабавна здравна помощ в Горна Оряховица, обслужващ пет общини с към 60 000 души. И в случай че след договарянията тези хора не се върнат на работа, дано министър председателят бъде по този начин добър да остави телефонния си номер, с цел да му звънят при потребност.

" Благодарим на премиера "

“Благодарим на премиера за следващ път ”, съобщи Мелнишкият свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод, във връзка отпуснатите 5 милиона лв.. И означи какъв брой значима е тази помощ най-много за дребните обитаеми места - „ с цел да има свещеници за издигнатите църкви ". Църквите обаче стоят празни, включително и огромна част от тези 140, които бяха актуализирани със средства от Програмата за развиване на селските региони. Няма публични данни какви заплати получават свещениците и какви осигуровки се заплащат. А защото БПЦ не заплаща налози върху приходите си, преди да слушаме благодарствени слова към премиера, би било добре да научим по какъв начин БПЦ разпределя милионите, които получава от свещоливницата, от парцели, от гробищни паркове, а и от наеми на заведения за хранене, паркинги и заведения към множеството огромни храмове, които са и туристически обекти.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР