Закъснението на доставките на поръчаните самолети Ф-16 от САЩ ще

...
Закъснението на доставките на поръчаните самолети Ф-16 от САЩ ще
Коментари Харесай

Радев: Закъснението на Ф-16 поставя в риск страната ни. Питайте Борисов за договора

Закъснението на доставките на поръчаните самолети Ф-16 от Съединени американски щати ще бъде огромно и това е обезпокоително. Това слага в риск нашата отбранителна дарба и основава заплаха България да загуби въздушен суверенитет. Това съобщи президентът и висш главнокомандващ Румен Радев след представянето на разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 година "Вече има информация, че ще има забавяне. И то не е малко. Това е извънредно обезпокоително за въоръжените ни сили. Това са опасности България да загуби въздушен суверенитет и да не може сама да охранява своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО ", бяха точните думи на президента. В отговор на въпрос с какъв брой ще закъснеят новите машини, които би трябвало да пазят българското небе, Радев уточни, че „ Бойко Борисов и неговото държавно управление “ би трябвало да кажат „ при какви условия са подписали контракта “ за изтребителите.
 
"Най-голямата гаранция за националната сигурност са навременните дейности по отношение на оздравяването на армията и развиването на Въоръжените сили. Трябва да скъсаме с това отношение и да се сещаме за проблемите на армията единствено от рецесия до рецесия и от злополука до злополука ". Усилията не би трябвало да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника. Модернизацията е непрекъснат развой ", предизвести още президентът.
 
"Декларацията на новата власт, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните отговорности на армията, би трябвало да бъде подплатена с ясни визии и критерии за развиване на Въоръжените сили ", разяснява още Радев.
 
Един от въпросите, които ше се разисква на бъдешото съвещание на КСНС, свикано от президента следващата седмица, ще е и бързото реализиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защитата. 
 
"В НАТО има явен развой по обмисляне. България е предоставила и е подхванала един еластичен и отворен метод. За батальонната бойна група се приказва доста, само че не доста хора имат визия за дилемите й. Нейното създаване е значимо, тъй като то значи, че можем да работим с НАТО, да образуваме избрани качества и да запълваме дефицитите. То няма да реши проблемите на националната сигурност, само че ще покаже, че можем да работим дружно ", разяснява Радев във връзка батальона от 1000 души, плануван като част от ограниченията на Пакта за отговор на възможна съветска експанзия. 
 
"Кризата Украйна-Русия основава опасност освен за нашия район, само че и за цяла Европа. Това е рецесия с световни измерения, защото разговорът се води на равнище НАТО-Русия. България е част от напъните за решение на тази рецесия. Не може да има военно решение, би трябвало да се търси решение по дипломатически път ", сподели още той.

"Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с неналичието на задоволително на персоналния състав, макар подхванатите стъпки за повдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната специалност, продължава да имаме доста незаети места. Въпреки това триумфите са налице – продължава присъединяване в редица военни учения, продължава планирането и построяването на нови бойни качества, с поддържане на остаряла бойна техника ", разяснява Радев във връзка с положението на въорежените ни сили.
 

 
Той поздрави началника на защитата и екипа му за обективния и изчерпателен разбор какво е свършено и какво би трябвало да се предприеме в бъдеще по отношение на положението на Българската войска.

Събитието се организира в Министерството на защитата 2 (бул. „ Ген. Тотлебен “ № 34). 
 
Анализът бе показан от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. 

 
Освен президента в събитието участваха министърът на защитата Стефан Янев, народни представители, висшият команден състав на Българската войска, генерали и офицери от типовете Въоръжени сили, шефове на дирекции в Щаба на защитата и Министерството на защитата, началници и командири на структури на директно послушание на министъра на защитата.
 
Обсъждането на разбора за положението на Въоръжените сили е в подтекста на желанията на България да построи батальонна бойна група, с която да взе участие в подсилването на Източния фланг на НАТО поради рецесията в Украйна. 
 
Тази година се планува за вложения в защитата да бъдат отделени 1,7% от Брутният вътрешен продукт по следните цели: 

- попълване на към 5000 вакантни длъжности в състава на БА 

- закупуване на бойна машина за пехотата 

- закупуване на контактни радари за американските изтребители Ф16 

- закупуване на два многофункционални модулни кораба за потребностите на Военноморски сили. 
 
Вчера от „ Дондуков “ 2 оповестиха, че президентът Румен Радев привиква постоянно съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика „ Рискове и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “. Заседанието ще се организира на 15 февруари, вторник, от 14.00 часа. 
 

Новината за свикването на КСНС пристигна единствено ден, откакто министърът на защитата Стефан Янев призна, че скупчването на съветски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност.  Янев също по този начин разгласи и че американски бойци въпреки всичко ще се включат в българската батальонна бойна група.
 
Вчера у нас стартира взаимната подготовка за общите дейности в задачата Еър Полисинг взаимно с испанските Военновъздушни сили.
 
Във вторник министърът на защитата Стефан Янев заяви, че американската компания „ Локхийд Мартин “ е удостоверила публично, че ще има закъснение в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили. Министърът е получил писмо за забавянето, само че диалози за това какъв брой ще е то ще има в околните дни. 

 
„ Официално имаме писмо, в което се споделя, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се споделя от порядъка на няколко месеца. Утре като се забележим с представители на компанията ще знаем точните параметри, които те чакат “, каза Стефан Янев. 
 
На 8 август 2020 година, България заплати 1,2 милиарда $ (около 2,2 милиарда лева) за първата партида от 8 бойни самолета F-16 Block 70 и обвързваното с тях съоръжение и въоръжение. Първите от тях трябваше да дойдат през 2023 година Целта на новата договорка е Военновъздушни сили да разполагат с цялостна ескадрила от 16 изтребителя.
 
Източници: "Епицентър ", "Сега "
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР