Закарпатските унгарци трябва да имат своя автономия. Те също трябва

...
Закарпатските унгарци трябва да имат своя автономия. Те също трябва
Коментари Харесай

Посланикът на Унгария в Киев поиска автономия за Закарпатието

Закарпатските унгарци би трябвало да имат своя автономност. Те също би трябвало да получат маджарски паспорти без значение от своето местопребиваване. Това съобщи унгарският дипломат в Украйна Ерно Кешкен в изявление за „ Украинские новости “.

Посланикът даде образец с публикуваната в Европа процедура за автономии: Южен Тирол и Италия, където германците учат на личния си език, а учат държавния (италианския) език като непознат.

Той също означи, че Украйна мъчително приема настояванията за автономията поради събитията в Донбас. Но унгарците в последните години автономност не са желали, тъй като се преценяват със обстановката.

По думите на посланика, в украинския закон за националните малцинства от 1992 година участва терминът „ автономност “. А в случай че украинците желаят да подобрят владеенето на своя държавен език, те не би трябвало да вършат това за сметка на намаляването на правата на националните малцинства.

Според него, в случай че унгарците се откажат от правото си свободно да избират езика на своето обучение, то унгарската диаспора в Закарпатието скоро ще изчезне. Унгария, естествено, няма да поддържа това. „ Не сме подкрепяли такава Украйна. Ние подкрепяхме демократичната Украйна. През 1991 година бяхме измежду първите, които признаха нейната самостоятелност, първи открихме тук посолство, първи установихме дипломатически връзки. А в този момент нашето малцинство желаят да го лишат от правата му и чакат ние да се съгласим с това? “, възмути се посланикът.

Освен това, съобщи той, украинските унгарци имат моралното право да получат унгарско поданство без това да нарушава каквито и да е закони. Същото е ситуацията и с тези поданици на Унгария, които живеят в Австралия, Съединени американски щати и във всяка една друга страна.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР