Европейският съюз одобри използването на доходи от руски активи за

...
Европейският съюз одобри използването на доходи от руски активи за
Коментари Харесай

ЕС одобри използването на доходите от замразените активи на Русия за помощ на ВСУ

Европейският съюз утвърди потреблението на приходи от съветски активи за поддръжка на въоръжените сили на Украйна, заяви чешкият външен министър Ян Липавски.

„ Ние одобрихме в Европейски Съюз потреблението на приходите от замразените активи на Централната банка на Русия за подкрепяне на Украйна. До три милиарда евро единствено тази година, 90 % ще отидат за украинската войска “, написа той в обществената мрежа „ Екс “.

Както съобщи белгийският външен министър Ая Лабиб, на собствен ред Киев ще има достъп до тези средства до юли.

По-късно във вторник Съветът на Европейски Съюз утвърди решението. Изявлението му уточни, че 10 % от облагите от съветските активи ще отидат за европейски стратегии за възобновяване на Украйна. Целите за финансиране ще се преразглеждат годишно, като първата такава процедура ще се организира преди 1 януари 2025 година

След началото на специфичната интервенция Европейски Съюз и страните от Г-7 замразиха съвсем половината от съветските валутни запаси в размер на към 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в Европейския съюз, главно в сметките на белгийската „ Евроклиър “, една от най-големите системи за разплащания и клиринг в света.

Доскоро членовете на общността обсъждаха способи за потребление на замразени съветски активи единствено за финансиране на реконструкцията на Украйна. ЕЦБ по-специално предизвести, че привличането на тези средства в помощ на ВСУ носи репутационни опасности за европейската валута в дълготраен проект.

В началото на май обаче белгийското посланичество в Съвета на Европейски Съюз заяви, че членовете на асоциацията авансово са се споразумели за ограничения за потребление на приходите от съветски активи за военна помощ на Киев.

Както обявиха от Кремъл, приемането на сходни решения би било още една стъпка в нарушение на всички правила и правила на интернационалното право. Външният министър Сергей Лавров уточни, че Москва също може в отговор да не върне тези средства, които западните страни държаха в Русия и които бяха замразени.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4954Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36451Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19547Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4342Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4500Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117384Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79084„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернати
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР