Загубите на реколта, свързани с жеги и суша, са нараснали

...
Загубите на реколта, свързани с жеги и суша, са нараснали
Коментари Харесай

Реколтата в Европа с тройно по-големи загуби за 50 години

Загубите на годишна продукция, свързани с жеги и суша, са нарастнали тройно през последните 50 години в Европа, излиза наяве от проучване, оповестено в списание " Инвайрънментъл рисърч летърс " и представено от Франс прес. 
Авторите на изследването се основават на данните за селскостопанското произвеждане и рисковите метеорологични събития (суша, горещина, наводнения, студена вълна) в 28 европейски страни (сегашния Европейски Съюз плюс Великобритания) сред 1961 и 2018 година, показва Българска телеграфна агенция.
Най-силно отрицателно въздействие са оказали сушата и топлинните талази. Степента на влияние на сушата и на жегите върху земеделската продукция е повишена съвсем тройно през последните 50 години - от 2,2 % от реколтата през 1964-1990 до 7,3 % за интервала от 1991 до 2015 година.
Въпреки че добивът на европейски култури се е нараснал с близо 150 % сред 1964-1990 година и 1991-2015 година, констатирахме, че сушата и топлинните талази са имали по-тежки последствия през втория по-близък интервал за разнообразни типове култури. Това разяснява главната авторка на изследването Тереза Брас от факултета за науки и технологии към Лисабонския университет Народоосвободителна въстаническа армия.
Зърнените култури - главен артикул, който заема близо 65 % от обработваемата повърхност в Европейски Съюз и се употребява основно за храна на животни, са най-силно засегнатите за разлика от други като зеленчуци, плодове и грозде, които подлежат в доста по-голяма степен на напояване. Установихме, че за всяка година, през която има интервали на суша, загубите на зърнени култури се усилват с 3 %, отбелязва Тереза Брас.
Тъй като тези рискови метеорологични събития ще се умножават със стоплянето на планетата, създателите приканват да се изготвят тактики и да се очертаят цели, с цел да се усъвършенства устойчивостта на агрохранителната система.
Европейски Съюз е един от главните производители и експортьори на хранителни артикули. Случващото се на Стария континент може да има отражение върху международната агрохранителна верига, било то върху цените или върху наличността на артикули, заключават създателите на проучването
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР