Заедно с тестването за ковид музикалните паралелки се върнаха в

...
Заедно с тестването за ковид музикалните паралелки се върнаха в
Коментари Харесай

Звукозаписно студио и слънчеви батерии в ремонтирано училище...

Заедно с тестването за коронавирус музикалните паралелки се върнаха в изцяло обновената постройка на СУ " Любен Каравелов ". Чака Акт 16 новият корпус с басейн и многофункционална зала за спорт и концерти.

Вместо в мазето, звукоизолирано с национални носии, учениците от СУ „ Любен Каравелов “ към този момент ще имат занимания и ще вършат записи в професионално студио, с каквото не разполага нито едно учебно заведение. Целият втори корпус на ул. „ Мара Гидик “ е нов дом за музикалните паралелки в школото, с още една спомагателна постройка с топла връзка с концертна зала и репетиционна за танцьорите.



Пълното възобновяване на образователното заведение коства над 2,4 млн. лв. по план „ Образователна инфраструктура “ - създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли в град Пловдив “ по Оперативна програма „ Региони в напредък “. След няколко години строителна сага, по едно и също време с връщането си с тестване в присъствено образование, учениците влязоха и в изцяло обновената база.



Някогашното школо е било безусловно съборено до основи,

като са непокътнати съществени колони, фасадата и присъщите детайли по нея. После всичко е градено отначало, като вътрешното пространство е прекроено съгласно потребностите на образователното заведение.

Модерното музикално студио е на първия етаж, като са обособени зони за записи на разнообразни принадлежности и гласове, както и за миксирането им. По разнообразни планове към този момент сме оборудва​ни с най-модерната техника, споделя Иван Найденов. Той е ученик на образователното заведение, в този момент преподава в него гъдулка и води часовете по дисциплината „ Звукови технологии “ на паралелките от профил „ Музика “ в 11. и 12. клас. До края на годината ще бъдат направени нови записи - с по-високо качество при опциите на новото студио. До момента учебното заведение има към този момент над 40 и стартира да ги излъчва в своя ютюб канал при започване на пандемията в графа „ Пазители на фолклора “.



Две класни стаи, репетиционни, стаи за самостоятелно образование и за камерни групи има още на първия етаж, както и зала за оркестър с обособени пространства за учителя и за запазване на музикалните принадлежности.

Чакат се единствено щорите, които ще прибавят още един щрих към визията в бяло, кремаво, беж. Освен парно има и климатична система, която ще обезпечава студ в летните месеци. Отредена е кабина за видеонаблюдение, а

камера на входа демонстрира лицето на всеки, който желае да влезе, преди да получи достъп до постройката.

На втория етаж са ситуирани още зали за самостоятелно образование, като във всяка има пиано. Девет са от преди, а нови 5 са купени по плана с социална поръчка.

Учителската стая е като съвременен хол - с маса със столове, само че и с мека мебел. А директорката Славка Щерева възнамерява да сътвори още улеснения с кафемашина и ледник.

При прекрояването на тогавашните общоприети класни стаи е планувано пространство и за дрешник, където се съхраняват над 200 костюма.

Училището ги е набавяло в продължение на 25 година, тъй че да са показани всички фолклорни области. В началото на образователната година всяко момиче получава я пиринска, я родопска носия дружно с инструкции по какъв начин да я съхранява и пере, изяснява Мария Найденова. Тя е основен преподавател, дава отговор за дрешника и води представителния хор на учебното заведение.



Новите санитарни възли в него са с фотоклетки за икономично осветяване, а

топлата вода се обезпечава от слънчеви акумулатори на покрива.

Топла връзка към новоизградения корпус има и от първия, и от втория етаж. В него е завършена огромна хореографска зала с дървена подова настилка и зала за продукции - с подиум и преносими столове.

Към постройката има подстъпи за хора с увреждания, както и тоалетни за инвалиди.

Вече е инсталирано широкообхватно видеонаблюдение, в това число и за нощно виждане ​- в периметъра му попадат и двете здания, и дворът с новото спортно игрище. Пейките край него пък могат да служат за трибуни на баскетболна среща, само че учебното заведение възнамерява да ги употребява и като Зелена класна стая за часове навън по време на пандемията.

Кипариси и фиданки на широколистни дръвчета дават обещание дворът да се трансформира в приятна естествена среда, а елхичката ще е живото коледно дърво, което учебното заведение ще си украсява за празниците.

Вече е приключен и спомагателният корпус с топла връзка към главната постройка на СУ „ Любен Каравелов “ на бул. " Шести септември ". В нея има басейн и огромна зала за спорт, която обаче може да се трансформира и в концертна с 200 места. Очаква се единствено Акт 16.



Какво ще стане, в случай че астероид удари Земята?

Ако астероид удари Земята, нищо чудно СУ " Любен Каравелов " да оцелее.

Залага на компетентностния метод и проектно​ основаното образование, които натъртват на трупането на умения, а не на възпроизвеждане на фактология. През цялата образователна година да вземем за пример тематиката „ Какво би станало, в случай че астероид удари Земята? “ минава през всички образователни дисциплини на пробната паралелка от осмокласници, които работят с хромбуци по модела 1:1. Така я пречупват през наученото по разнообразни предмети, предвиждат последици, чертаят проект за попречване на конфликта - ползват знанията на процедура и учат посредством прекарване.

Преди да станем съвременни извън, станахме съвременни от вътрешната страна, споделя директорката Славка Щерева.

Общообразователното учебно заведение е профилирано в изкуствата, което дава познания и умения за музикална кариера, само че не предопределя безусловно подобен път и има опция за избор на реализация в друга сфера. В седми клас учениците още не са насочени, по тази причина, поради спецификите на образователните проекти, е уместно образованието в профилирани, а не в професионални паралелки, изяснява Щерева. Новият банкет комбинира музиката с още едно направление -информационни технологии или британски. Има опция да се учи и джаз пеене, и музикален инструмент, само че главно направление е националната музика.

Отдавна сме обезпечили техника и интерактивни дъски, които в този момент подменяме с по-модерните - с тъчскрийн, споделя директорката. Училището ползва образование посредством виртуална и добавена действителност, има и 3D принтер. Въпреки че сме с музикален профил, развиваме и другите дисциплини, споделя Щерева.

Екипът е минал образование за създаване на меки умения и професионална образователна общественост. Създава положителна атмосфера и креативна подкрепяща среда за възпитаници и учители. Сагата с ремонтите, която продължи 7-8 година, още сплотила всички и от самото начало никой не се оплакал. Макар че в жаркото лято през август се наложило преместване от едната постройка в другата за 10 дни, с цел да започва ремонтът на главния корпус. А след това измежду зима цялото школо се върна назад, с цел да стартира работа по втория.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР