Задържаният за убийството на Живко Маринов в градския парк в

...
Задържаният за убийството на Живко Маринов в градския парк в
Коментари Харесай

РАЗКРИТИЯ: 31-г. психар Марин, убил жестоко Живко в градски парк в Добрич, лежал в затвор в чужбина

Задържаният за убийството на Живко Маринов в градския парк в Добрич е лежал в затвор в Ливърпул, написа pronewsdobrich.bg.
Срещу 31-годишния Марин Пламенов Добрев е формирано досъдебно произвеждане за убийството на 56-годишния Живко Маринов на 7 март в градския парк. Това оповестиха на брифинг през днешния ден Окръжният прокурор Радослав Бухчев, шефът на Областната дирекция Старши комисар Цветан Пировски и Районният прокурор Петко Тухчиев.
Първоначално е арестуван за 24 часа, по-късно и до 72 часа по отношение на разглеждане на непрекъснатата мярка, като през вчерашния ден с решение на Окръжния съд му е наложена мярка “задържане под стража “.
Стана ясно, че против Добрев през 2023 година са били формирани три досъдебни производства по отношение на постъпили сигнали – за нахлуване с нож и опит за палеж.
При едното, на 21 януари, потърпевшият получил прободна рана във врата. Имало е заплаха за живота му. Бил е настанен в УМБАЛ „ Света Марина “, където е лекуван.
„ Въпреки наличните данни за възможна съпричастност на Добрев, потърпевшият не го е разпознал, нямало задоволително доказателства за покачване на обвиняване и следствието е спряно “, сподели Радослав Бухчев.
На 28 януари 2023 година е получен сигнал, че пред гаражи в жк „ Балик “ чужд нападнал различен жител с нож, който обаче му оказал отпор и се отдалечил. Пострадалият обаче декларирал, че не желаел „ да дава показания, да подава тъжба, да бъде притесняван повече по случая “.
Досъдебно произвеждане за закана с ликвидиране.
Третото – за опит за палеж на 28 януари 2023 година, запалване пластмасови бутилки върху лек автомобил. Случаен жител загасил огъня, а подпалвачът е открит. Назначена е била съдебно-психиатрична експертиза, заключението е, че причинителят не може да носи правосъдна отговорност. Настанен е от 29 януари до 28 февруари 2023 в Центъра за психологично здраве в Добрич.
Изписан е по отношение на постановено лекуване 4 месеца в Психиатричната болница в Карвуна.
На 25 февруари към 19 часа още веднъж е получен сигнал за нахлуване с нож. Пострадалият е получел порезна рана в региона на десния бицепс. Образувано е досъдебно произвеждане.
Раненият млад мъж декларирал, че няма да може да разпознае нападателя си. Полицаите обаче се сетили за случая отпреди година и на идващия ден отишли при Добрев, който е бил арестуван. Доказателствата са били косвени и не са били задоволителни за задържането му, изясни окръжният прокурор.
Следващите един-два обаче са открити записи, на които се вижда Марин. Те са показани на баба му, която е единственият му непосредствен, и тя го разпознава. Започва подготовка за настаняване в Психиатричната болница, само че униформените не могат да го открият, макар че 14 пъти са посетили дома му, адреса на баба му, както и магазина, който посещава.
Така се стига до удара с нож и ликвидиране.
Още към 22 часа вечерта е арестуван в дома му, а на идващия ден е притеглен като обвинен за ликвидиране, осъществено по хулигански подбуди. С определение на съда му е взета непрекъсната мярка задържане под стража
Марин има тежка фамилна орис – първо губи майка си, след това брат си, а по-късно и татко си. Остава на грижите на баба си, само че се измества и живее самичък. Никой не е полагал грижи за него, с цел да се лекува.
За времето от 2016 до юли 2022 година по данни на Центъра за психологично здраве в Добрич 6 пъти е бил настаняван за лекуване. От края на януари 2023 година – 3 пъти е приет в болница.
Има и присъди – през февруари 2022 година за кражба, осъществена от 2018 година, а през декември 2020 година във Англия за владение на оръжие и кражба е наказан на 5 месеца и 18 дни, които излежал в затвор в Ливърпул.
Все още не е открито тъкмо с кой нож е осъществено. При претърсването са конфискувани няколко ножа. Баба му също е предала един нож, за който твърдяла, че внукът й ходел с него.
Единият от нападнатите – Емилиян Рачев, твърди, че ножът е бил ловен, с острие 15-16 сантиметра.
Марин се държал добре към дамите. Обяснявал, че се опасява мъж да не го нападне. Чувал гласове. Твърдял, че убитият в парка Живко Маринов му направил забележка, че използва алкохол в парка.
Преди да отиде в парка той бил откраднал бутилка водка от магазин в центъра на града. Алкохолната му проба била позитивна. Тестът за дрога обаче бил негативен. Твърдял, че от септември предходната година не е употребявал опиати.
Днес на среща на прокуратура и полиция са набелязани ограничения за сливане на делата по досъдебното произвеждане и допустимо най-бързото му привършване. Ще се преценя дали за наръгванията ще бъде упрекнат за телесни повреди или опит за ликвидиране.
Назначена е съдебно-психиатрична експертиза. Ако тя покаже, че е разбирал свойството и смисъла на осъщественото и може да носи наказателна отговорност, ще бъде предаден на съд. В противоположен случай, ще бъде изпратен на наложително лекуване, като срокът е 6 месеца, само че може да бъде увеличаван.
Източник: Блиц
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР