ГЕРБ води с 10,5% пред ППДБ на парламентарните избори –

...
ГЕРБ води с 10,5% пред ППДБ на парламентарните избори –
Коментари Харесай

Страшен удар за Петков по-малко от 24 часа след мелето. Това поучване е катастрофа за цялата ПП

ГЕРБ води с 10,5% пред ППДБ на парламентарните избори – 26,6 против 16,1. Трета е „ Възраждане “ с 15,3%. Това сочи изследване на Агенция СОВА ХАРИС.
То е извършено в интервала 8-13 май 2024 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.
От водачите на политически партии, участващи в идните избори, най-високо е доверието към Бойко Борисов (21,3%). Очевидно ръководителят на ГЕРБ съумява да поддържа обществения си облик. По този метод спомага и за повишение рейтинга на партията му. Същите причини могат да се приведат и за водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която дружно с съдружната си партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената от тях групировка „ Солидарна България “.
Това не може да се каже за водачите на ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас Атанасов (9,4%). Макар и одобрени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на обединението, която съставляват, а това несъмнено е проблем в предизборна конюнктура. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%, Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на доверие при всички тях надвишава настройката за поддръжка на ръководените от тях политически планове.
Доверието в политическите партии всъщност обрисува границата, в която може да пораства електоралната им поддръжка. Изследването демонстрира, че и по този индикатор най-добре стои обединението ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на гласоподавателите. Второ място – може би към този момент не изненадващо – е „ Възраждане “ с 15,6%. Третото място е за Българска социалистическа партия с 13,5%, което отразява капацитета на левите гласоподаватели като цяло. Четвърто място по този индикатор заема „ Има Такъв Народ “ (12,0%). След тях се подрежда до неотдавна ръководещата коалиция ПП-ДБ с 11,3%.
ГЕРБ се обрисува като безапелационен водач на идния избор с поддръжка от 26,6%. Интрига се обрисува при битката за второто място: 16,1% декларират, че ще гласоподават за ПП-ДБ, 15,3% – за „ Възраждане “ и 15.0% – за Движение за права и свободи. Голямата въпросителна тук е за резултата на до неотдавна ръководещата коалиция, защото е мъчно да се дефинира къде ще спре отливът на поддръжката за нея. Финалният стадий на акцията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.
„ Възраждане “ и Движение за права и свободи влязоха на тези избори в добра кондиция и се чака да активизират обичайните си последователи. Българска социалистическа партия в този си вид се стабилизира на петото място. Социалистите към този момент не са монополист в лявото политическо пространство. „ Левицата “ и новата групировка „ Солидарна България “ имат устойчиво наличие на политическата сцена. Нещо повече, обединението на Ваня Григорова и Мая Манолова даже има късмет да влезе в идващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на акцията.
Партията на Слави Трифонов към този момент стои устойчиво над бариерата за влизане в Народното Събрание.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР