Задължителната предучилищна за 4-годишните деца трябва да бъде въведена, когато

...
Задължителната предучилищна за 4-годишните деца трябва да бъде въведена, когато
Коментари Харесай

Омбудсманът: Предучилищна за 4-годишните - когато системата е готова да ги поеме

„ Задължителната предучилищна за 4-годишните деца би трябвало да бъде въведена, когато системата е подготвена да поеме потребностите на тези деца “. Това разгласи пред БНР омбудсманът доцент Диана Ковачева.

Днес тя събира на среща родители и министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

Доц. Ковачева е получила увещание от министър Вълчев, че системата има подготвеност да поеме децата, само че е уверена, че промяната би трябвало да се прави с доверие, с полемика и с пояснение на стъпките.

„ Родителите и родителските организации се разделят на две съществени групи. Едните са напълно срещу наложителната предучилищна за 4-годишните. Има и такива, които не са срещу, само че имат подозрения, че системата ще успее да поеме в предучилищно обучение тези дребни деца “, съобщи омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева очерта и някои от главните въпроси, които тормозят родителите:

„ Достъпността до материалната база. Как тези претрупани групи на децата – 28-29 деца, ще разрешат самостоятелния метод? На кое ще се заложи – на научен метод или на играта? Има ли задоволително фрагменти, които да поемат 4-годишните деца? Има родители, които държат да има наставнически кооперативи, домашно обучение, детски градини на работното място. Как ще се валидира образованието на тези деца, които ще са отвън системата “.

Омбудсманът разгласи, че през идната седмица ще бъде разгласен Годишният отчет на националния предпазен механизъм, който ще обхване домовете за възрастни хора с деменция, психиатриите, пандизите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР