Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на България

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на България
Коментари Харесай

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани за възобновяване на въздействието на България като водещ център за проучване на славистиката по света . Това стана ясно по време на откриването на Международния теоретичен конгрес " Пътят на светлината " в Атина, който се организира във връзка 20-годишнината на Българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ". Информацията бе публикувана от пресслужбата на президентството.

В своето одобрение, Йотова изрази признателност към учителите в българските неделни учебни заведения за тяхната роля в разпространяването на знанието за духовното завещание на България.

Освен това, тя сложи и въпроса за намаляващия брой на лекторатите по български език и просвета в задгранични университети (от 200 преди към 20 години до към 40 днес), като прикани за общи старания за възвръщане на тези изгубени позиции.

Като част от напъните за връщането на ролята на България в международната славистика е самодейността на вицепрезидента за интернационален конгрес за кирилицата . През месец юни тази година следва второто издание на форума.
 Църквата ни уважава Светите братя Кирил и Методий
Църквата ни уважава Светите братя Кирил и Методий

Началото е сложено в Пловдив
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР