Задълженията на държавната фирма “Напоителни системи” са два пъти по-големи

...
Задълженията на държавната фирма “Напоителни системи” са два пъти по-големи
Коментари Харесай

Напоителни системи затънала в задължения и харчи със спорни обществени поръчки

Задълженията на държавната компания “Напоителни системи” са два пъти по-големи в съпоставяне със вземанията на сдружението. На лице са съществени пропуски в контрола при осъществените публични поръчки и като цяло компанията е в сериозно финансово положение. Това откри одит на Сметната палата, обхващащ времето от 1 януари 2018 година до 31 декември 2019 година В целия си мандат същите проблеми на голям брой конференция показа и служебният министър Христо Бозуков. Одитът на Сметната палата идва близо 4 месеца след представянето на казуса от министъра.

Двойно по-големи отговорности

В елементи, вземанията на “Напоителни системи” ЕАД за 2018 година са за близо 18.9 млн. лева, а за 2019 година – близо 20.8 млн. лева, образувани от неплатени средства за разноски от МЗХГ, продажби, предоставени задатъци, правосъдни разногласия и други настоящи вземания и връзки с министерството.
През 2019 година вземанията по договорите за обезпечаване на напояване нарастват с 20% по отношение на тези през 2018 година поради неизплатени отговорности от страна на министерството към сдружението. Дружеството има вземания и по неразпределени суми от частни правосъдни реализатори в размер на към 1.1 млн. лева за 2018 година, които нарастват с 2 млн. лева през 2019 година и доближават 3.1 млн. лева

Задълженията на “Напоителни системи” за 2018 година са в размер на към 38.4 млн. лева, а за 2019 година – 37.8 млн. лева Сред тях е и банков дълготраен заем и овърдрафт, такси за водоползване към Басейнови дирекции и други За заема преди месеци приказва и служебния министър Христо Бозуков.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР