Забраната за тютюнопушене в обществените места трябва да остане във

...
Забраната за тютюнопушене в обществените места трябва да остане във
Коментари Харесай

Депутати: Забраната за тютюнопушене да остане, контролът да се затегне


Забраната за тютюнопушене в публичните места би трябвало да остане във типа, в който е в този момент, само че контролът по спазването й да се завиши. На такова мнение са представители на ръководещи и съпротива в Народното събрание, откакто вицепремиерът Валери Симеонов желае да върне остарелия режим за пушене в питейни заведения, нощни заведения и заведения за хранене, а групата на Обединени патриоти внася законопроект за това, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според мен по-скоро би трябвало да се увеличи контролът дали се съблюдава възбраната за тютюнопушене, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

„ Има хора, които са „ за ” и такива, които „ срещу ” тази възбрана. Аз съм пушач, само че я поддържам. Действа деморализиращо да се анулират закони с аргумента, че не се съблюдават. Деморализиращо е и да действат закони, които не се съблюдават. Има такива закони в България, само че възбраната за тютюнопушене не е най-яркият образец. Факт е, че има заведения, в които се пуши, само че в по-голямата част от тях, най-малко денем, не се среща постоянно да се пуши “, разяснява Биков.
 Тома Биков от ГЕРБ Тома Биков от ГЕРБ / БГНЕС
Според него хората към този момент са привикнали с тази възбрана. „ В началото имаше проблем, ресторантьорите се оплакваха. Вече няма този проблем, клиентите са привикнали. Има някаква настройка и положени старания да се съблюдава този закон и, в случай че го отменим значи да станем обект на напън за анулация на други закони ”, съобщи депутатът от ГЕРБ.

„ Има други закони, които пречат на ресторантьорския или хотелиерския бизнес, свързани с хигиеничните условия. Това значи ли, че би трябвало да ги отменим? Не, това значи да отидем и да накараме хората, които не ги съблюдават, да ги съблюдават “, безапелационен е депутатът.

Тома Биков изясни, че публично към момента няма мнение на ПГ на ГЕРБ по този въпрос, тъй като не са видели съответния текст. Но, доколкото проследявам настройките е, че не бихме подкрепили анулиране на този закон, разясни Биков.

„ Пушачите пушим по-малко, а непушачите се усещат по-спокойно. Да не приказваме за децата в заведенията. Спомням си за времената, когато беше въведена възбраната за пушене в рейсовете в градския превоз. Сега никой не може да си показа да се пуши в градския превоз. Но, е въпрос на настройки. Може да има един ден, когато да се чудим по какъв начин се е пушило в заведенията вътре с деца, възрастни. Не е огромно изпитание човек да излезе на открито и да възпламени една цигара “, добави Биков.

Хората не престават да убиват, макар че има Наказателен кодекс. Трябва да бъде регистрирано по какъв начин бе въведена възбраната за пушене. Тя бе въведена след една огромна неистина на Борисов, разяснява и Александър Симов от Българска социалистическа партия.
 Александър Симов от Българска социалистическа партия Александър Симов от Българска социалистическа партия / БГНЕС
„ Борисов излъга притежателите на заведения да влагат в съвременни и скъпи вентилационни системи, твърдейки ги, че ще остане остарелият режим на разграничени пространства. Година по-късно се оказа, че тази инвестиция е била на вятъра леене на пари и се вкара тотална възбрана на тютюнопушене. Опитвам се да обмислям обективно и виждам рационалния детайл в логиката на Валери Симеонов. От тук нататък, обаче съгласно мен, ресторантьорите се нагодиха към това правила “, сподели депутатът от левицата.

Според него вместо да се търси метод да се анулира възбраната, тъй като не се съблюдава, би трябвало да намерим метод да се съблюдава в действителност.

„ В България в две трети от заведенията, откакто мине избран час, пепелниците се вадят по масите и се получава по този начин, че от режим, където бяха разграничени в този момент се пуши на всички места. Аз персонално по-скоро бих призовал да има надзор върху осъществяването на възбраната за тютюнопушене, с цел да може да бъде действително извършена. Чак тогава да приказваме, че правилото не се съблюдава “, сподели Александър Симов.

„ Струва ми се прекомерно огромен популизъм това на Валери Симеонов. Може да се разиска концепцията в някои заведения, които да бъдат лицензирани по различен метод, да се вкара особено позволение за пушене, като пура бар. Но, да твърдим възбраната не се съблюдава и би трябвало да отпадне е неуместно във всяко едно отношение. По тази логичност дайте да развалим законодателството и да живеем както е дала природата “, съобщи още депутатът от Българска социалистическа партия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР