Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространи активно в Азия

...
Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространи активно в Азия
Коментари Харесай

Мистериозно заболяване оставя света без банани

Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се популяризира интензивно в Азия и Австралия през ХХ век, като е разпознато за първи път през 2019 година в Южна Америка – главния производител на банани.

Според специалиста по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле в Колумбия и Хондурас към този момент са затворени първите плантации. Тя съобщи, че болестта не е податливо на химическа обработка, заради което инфектираните почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на най-малко 30-40 години.

TR4 поразява главно сорта Cavendish, чийто експорт покрива 95% от международната търговия с банани.

Специалистите предизвестяват, че дори дребна част инфектирана почва по подметките на фермер може да популяризира инфекцията. Болестта се популяризира бързо и заради прехвърлянето на едни и същи гени сред растенията.

Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се развъжда безполово посредством издънките, прецизират специалистите.

Според учените в природата не съществува толкоз заплашен вид банани като Cavendish.

В доста страни в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкоз значими артикули в храненето, както са картофите и оризът.

Ако се вземе поради, че популацията на Земята наброява повече от 7 милиарда души, възходящата потребност от храна измежду увеличаващото се население на разрастващите се страни е главната причина за увеличението на производството на банани, настояват от ФАО.

По подобен метод човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, само че и нужен хранителен артикул.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР