За земеделие ти трябва плодородна земя, но не винаги тази

...
За земеделие ти трябва плодородна земя, но не винаги тази
Коментари Харесай

Имаш най-много земя на планетата, но се насочваш към вертикалното земеделие

За земеделие ти би трябвало плодородна земя, само че не постоянно тази земя може да ти даде това, което искаш.

Ако има едно нещо на света, на което Русия не ѝ липсва, то е земя. Държавата с най-голяма повърхност в света е и с най-ниска плътност на популацията. И е измежду огромните аграрни производители в света.

Стъпвайки върху историческата си роля на производител на зърнени култури, поддръжка от Кремъл под формата на вложения и ембарго върху вноса на храни от Европейския съюз оказа помощ на Русия да регистрира рекордниия $30 милиарда аграрни експорт през 2020 година, като по този начин страната се трансформира в чист експортьор на храни за първи път от колапса на Съветския съюз.

Въпреки скорошния си триумф и остатъка от плодородна земеделска земя, в Русия някои се приготвят за въвеждането на нови технологии под формата на отвесно земеделие — закрити индустриални оранжерии, които са цялостни с технологии, заемат малко място и се намират покрай градовете и потребителите.

" Вертикалното земеделие е измежду най-бързо разрастващите се пазари за фирмите за рисков капитал ", споделя Мая Городова, търговски шеф в iFarm, която създава решение в региона. " През идващите пет години промишлеността ще се форсира още по-бързо ", предвижда тя.

На хартия Русия, с третата най-голяма плодородна повърхност, е може би най-неподходящото място за технологията. Индустрията е основана, с цел да позволи проблемите на по-малките страни и градовете страни — места с високо ползване, малко земя или неподходящ климат.

Но земеделския бранш в Русия има някои недостатъци, които основават опция за компании като iFarm, споделя Городова.

Докато страната превъзхожда в производството на зърнени култури и на зеленчуци като картофи, тикви и репи, тя не съумява да се наложи при по-деликатни артикули. " В Русия до 80 % от тези артикули, като свежите зеленчуци за салата, са импорт. Това е голям проблем — за целия свят — да зависиш от импорт ", споделя тя, представена от The Moscow Times.

Вертикалните ферми могат да разрешат този проблем. Тези оранжерии разчитат на пресечната точка сред технологиите и опита, с цел да основат и поддържат съвършените условия — температура на въздуха, мокрота, смеси и вид на почвата, с цел да усилят оптимално реколтата.
 Снимка 561913
Городова показва още, че има и висок интерес от северната част на страната, където изискванията са неподходящи.

Обичайно тези оранжерии се намират в минискладове в градовете и фрапантно понижават мястото, което е нужно за развъждането. Както и дистанцията и времето, в което храната стига до ръцете на потребителите, написа money.bg. Ягодите, доматите и краставиците, които компанията отглежда, могат да стигнат до супермаркетите са по-малко от половин час откакто бъдат набрани.

Идеята е шлагер измежду веригите, които обслужват по-заможните клиенти — единствените, които могат да си разрешат към този момент по-високите цени на продуктите. Магазините са въодушевени от концепцията, че не би трябвало да разчитат на времето или пък на комплицирани логистични мрежи, с цел да се снабдят с нужните артикули.

" Ритейлърите споделят, че от време на време това е като игра на рулетка. Не могат да са сигурни, че доставките ще дойдат в точния момент — или че качеството на продуктите ще е задоволително високо. А и има нещо друго, един домат пътува хиляди километри, с цел да доближи вашата паница. Абсурдно е ", споделя Городова.

Вертикалните ферми се показват и като зелена промишленост — намалявайки излъчванията, защото отглеждат продуктите покрай потребителите. Те съвсем не употребяват и пестициди.

Критиците обаче споделят, че те се нуждаят и от доста повече сила, с цел да поддържат съвършените условия.

Засега съветският пазар е относително дребен по отношение на европейския или американския. iFarm, която не се съревновава със земеделците, а вместо това лицензира технологиите си, набра $4 млн. предходната година при първично обществено предложение. Западните съперници възнамеряват продажба на акции за над $1 млрд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР