За Западните Балкани няма план Б, подчерта Туск“Направих предложение за

...
За Западните Балкани няма план Б, подчерта Туск“Направих предложение за
Коментари Харесай

€10 млрд. за пътища дава ЕС

За Западните Балкани няма проект Б, акцентира Туск


“Направих предложение за 10 милиарда евро европейско финансиране за създаване на автомагистрали, железопътни и енергийни трасета, за създаване на цифрова инфраструктура в района ”. Това заяви на конференция в НДК ръководителят на Европарламента Антонио Таяни.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани събра в София водачите на 28-те страни от Европейски Съюз с министър председатели и президенти на 6-те страни от Западните Балкани.

“Европа ще успее дружно, лист хартия да не може да мине сред нас ”, цитира канцлера Ангела Меркел министър-председателят Бойко Борисов на заключителната конференция. Той дружно с шефа на Европейския съвет Доналд Туск бе хазаин на историческата среща. В сходен формат водачи не са се събирали от 2003 година

“Говорихме почтено, от сърце и без двуличие ”, регистрира Борисов. Той акцентира, че Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей са пристигнали дружно за форума по Моста на влюбените до НДК.

“Ако Западните Балкани въплъщават една страна, тя ще е по Брутният вътрешен продукт 96 мрлд. евро, това Брутният вътрешен продукт е колкото на страната Словакия. Сиреч, да приемем все едно стопанска система, колкото Словакия, с население по-малко от Румъния – е, това ли плаши Европейски Съюз, това ли са огромните страхове?

Не е ли по-добре тези хора са в договаряния с Европейски Съюз, или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да влагат немалкото си въздействие, което имат ”, загатна за Турция и Русия българският министър председател.

“За Западните Балкани няма проект Б, с изключение на в Европейски Съюз ”, съгласи се Доналд Туск и добави, че не приказва “за бърза писта ”. Той призна, че на Стария континент съществува песимизъм по тематиката.

След диалозите бе оповестена Софийската стратегия за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни планове със периоди и финансиране. Според предварителни калкулации всички планове са на стойност 30 милиарда евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка, Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Заемите пък щели да се връщат от такси за прилагане на инфраструктурата като тол такси за автомагистралите.

Лидерите на Европейски Съюз още веднъж се ангажираха да сплотят страните от Западните Балкани и да ги приближат до съюза, говорейки само за “европейска вероятност ”.

В Декларацията “София ”, призната след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, се показва, че ръководителите на Европейски Съюз и страните членки споделят уговорката на Западните Балкани към “европейските полезности и правила, към визията за мощна, постоянна и обединена Европа ”.

Европейски Съюз се ангажира да ускори помощта за Западните Балкани за реализиране на значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени, написа още в документа.

Като цели в връзките сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани се показват цифровата стопанска система, битката с климатичните промени, енергийната сигурност посредством диверсифициране на източниците и маршрутите, специфични благоприятни условия за младежите и други.

След срещата България и Сърбия подписаха контракт за газовата връзка сред двете страни.Бе подписан и меморандум за съгласие сред Сърбия и Европейската капиталова банка.

Президентът Еманюил Макрон в отговор на “Труд ”:


Франция желае България в Еврозоната


Отлична организация по всички тематики

Биляна Веселинова, ТРУД
 Френският президент Еманюел Макрон поздрави премиера Бойко Борисов за отличната организация и тематиките на европредседателството ни. Френският президент Еманюел Макрон поздрави премиера Бойко Борисов за отличната организация и тематиките на европредседателството ни.
България извършва критериите за участие в Еврозоната и е подготвена за ЕРМ 2, Франция желае България да може да се причисли към ЕРМ 2, а с това по едно и също време тя да може да влезе и в Банковия съюз, което ще даде опция да се следи чудесно банковата система на България. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в отговор на “Труд ” на специфична конференция след лидерската среща в НДК. Бих се радвал да изпълним прогрес околните седмици, уточни още Макрон. Малко по-рано пред “Труд ” министър председателят Бойко Борисов означи сбито, че с водачите на Германия и Франция са коментирани “важни за страната ни тематики като Еврозоната. Припомняме, че към актуалният миг България се намира в стадия на въвеждането на обменно валутният механизъм, ERM II, който се назовава Чакалня към еврото. От Брюксел обаче неведнъж към този момент означават позитивното развиване на главните макроикономически, фискални и финансови знаци на България. А държавното управление ни съобщи подготвеност за присъединение на страната към еврозоната.

Искам да застанем зад един мощен Европейски съюз – това е сентенцията от диалозите ни в София, уточни още Макрон. Той благодари на отличната организация на българското европредседателство, както и персонално на премиера Бойко Борисов за поставените тематики пред европейските водачи. “Доказателство за това е тъкмо работата по тематиката за Западни Балкани, на път сме да завършваме въпроси с миграционната политика, както и с Еврозоната ”, уточни още френският президент.

Гостите писаха върху масата


Слагат посланията в рамки

 Ангела Меркел написа благопожелание на български език.  02-1
Масата, на която европейските водачи оставиха посланията си в края на работната вечеря в сряда ще бъде разглобена. Тя бе направена от плоскости от реборд (материал въз основата на рециклиран картон). Посланията високите посетители следва да бъдат рамкирани и изложени в експозиция, отдадена на българското председателство.

Премиерът Бойко Божрисов написа: “За триумфа ни ”, канцлерът Ангела Меркел насочи благопожелание на кирилица “Сичко наи-хубаго ”, Макрон драсна “Bлагодаря! ”, а Юнкер ни приветства със сърчица, останалите вижте в галерията ни!

Пpeмиepът ни, кaтo дoмaкин, пocpeщнa гостите и ги нacтaни oкoлo кapтoнeнaтa мaca, нa кoятo eвpoлидepитe oбcъдиxa мeждyнapoднaтa oбcтaнoвкa (aмepикaнcкитe митa, Иpaнcкaтa ядpeнa cдeлкa, Бaлкaнитe.

Гостите похапнаха три типа салати caлaти – Шoпcкa, Cнeжaнкa и Зeлeнa, пробваха бaницa c тpюфeл, бoб, лeщa и тepинa oт дpoб и яpeшкo poлe c пpecни кapтoфи, cиpeнe и гopcки гъби.

Музикантите от БНР посвириха пред НДК


Тирове и рейсове излязоха на митинг


Превозвачите се оповестиха срещу така наречен закон “Макрон ”

 Снимка: Булфото Снимка: Булфото
С лозунги “Има ли място за нашия бизнес в Европейски Съюз ”, “Европа на две скорости = на заден ход за България ” и “Транспортен пакет 1 и 2=Exit, превозвачи от цялата страна излязоха на народен митинг на столичния бул. “Цариградско шосе ”.

Те се оповестиха срещу така наречен закон “Макрон ”, който ги задължава на 3 седмици да почиват вкъщи за 45 часа, както и вместо в кабините на камионите, да нощуват в хотели.

Според тях тези рестриктивни ограничения, ще доведат до банкрут, както на интернационалния превоз, по този начин и на автобусния. В София по дължината на бул. “Цариградско шосе ” подредиха над 100 камиона и над 60 рейса.

В 13 ч. потегли шествие от площад “Македония ” към НДК, а задачата на митинга бе европейските водачи, които са в София да ги видят и чуят техните претенции, и да не позволяват транспортният бизнес в България да бъде погубен.

Музикалните сформира на БНР пък се събраха край Войнишкия мемориал пред НДК и оповестиха, че не престават протестните си дейности с митинг-концерт. Протестът е с искане за нарастване на възнагражденията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР