За втори пореден път ФИФА ще изследва в независима лаборатория

...
За втори пореден път ФИФА ще изследва в независима лаборатория
Коментари Харесай

Допинг пробите от световното първенство в Русия ще бъдат изследвани в Лозана, съобщиха от ФИФА

За втори следващ път ФИФА ще изследва в самостоятелна лаборатория допинг пробите на международното състезание. Всички проби, които ще бъдат взети на шампионата по футбол в Русия през лятото ще бъдат проверявани в Лозана, а не в страната-домакин.

Мишел Д’Хог, началник на Медицинската комисия към ФИФА изясни, че предлагането е направено преди много време и през идната седмица изпълнителният комитет би трябвало да удостовери решението.

За първи път ФИФА взе сходни ограничения на международното състезание в Русия през 2014 година Тогава Световната антидопингова организация (WADA) лиши лиценза на лабораторията в Рио и заради тази причина пробите бяха превозени в Лозана. Преди четири години спомагателните разноски за превоз бяха на стойност 250 хиляди $.

Според Д’Хог разноските на шампионата в Русия ще са доста по-малки, само че надалеч по-важно е да се подсигурява чист шампионат. Преди четири години бяха направени 1033 проби, като ФИФА назначава лекарите, които тестват играчите. Според шефа на Медицинската комисия всички футболисти ще дадат проби в Русия.

В края на февруари в Сочи ще има среща с всички лекари на тимовете участници на международното състезание. Те ще би трябвало да подпишат съглашение, че ще спомагат за шампионат без допинг.

Проблемите с съветския допинг в последните години са огромни, като Руската антидопингова организация (RUSADA) е с лишен лиценз. В същото време антидопинговата лаборатория в Москва прави проби единствено под наблюдаване на WADA или Британската антидопингова организация (UKAD). Точно поради това от ФИФА взеха решение да носят пробите в Лозана.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (202)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР