За втори пореден ден представители на работещите в енергийния и

...
За втори пореден ден представители на работещите в енергийния и
Коментари Харесай

Втори ден на протести на миньори и енергетици. Правителството им обеща компенсации по над 140 хил. лв.

За втори следващ ден представители на работещите в енергийния и минния бранш проведоха митинги и блокади на пътища в страната. Те стопираха придвижването по автомагистрала „ Тракия “ при Стара Загора и Прохода на републиката .

В петък за енергиен преход на Европейската комисия, което ще се случи по-късно в събота. Те са свързани с приемане на евросредства за районите подвластни от въглищната енергетика, които в България са Стара Загора, Перник и Кюстендил. Премиерът Николай Денков акцентира, че централите ще работят до 2038 година, както и че чиновниците в ТЕЦ-ове и мини ще получат до 36 заплати компенсации, което по думите му значи по 140-150 хиляди лева на човек.

От петък насам измежду главните претенции на протестиращите е оптимален период на работа на ТЕЦ-овете и мините, съответни оферти за възможната преквалификация на чиновниците в тях. упорства настоява за основаване на механизъм за потенциал и гарантиране на електроенергийната система, оценка за влияние на последствията от осъществяване на заложените проекти, свързани с енергийния преход, както и „ регламентиран обществен разговор “.

държавното управление да обезпечи средства за неотложно пускане на плана за картографиране на уменията, механизъм за дялово присъединяване на служащите и чиновниците в предприятията от въгледобивните райони при реализиране на капиталовите планове и конкретика в проектите за енергиен преход.

Протестиращите се заканиха, че ще продължат блокадите си до понеделник. В 13 ч. министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместител Красимир Ненов ще проведат срещи с протестиращите енергетици в административната постройка на „ Марица изток 2 “.

В неделя е планувана и среща сред протестиращите и премиера Николай Денков в Министерския съвет.

България е последната страна членка на Европейския съюз (ЕС), която към момента не е изпратила териториалните си проекти за енергиен преход. Ако това не бъде направено, ще попречва приемането на средства от Европейския фонд за енергиен преход, предопределени за служащите в мини и въглищни централи в Стара Загора, Кюстендил и Перник. Трите района са мощно подвластни от работата на тези предприятия.

Заради неналичието на проекти страната към този момент загуби 96 млн. евро през 2022 година и рискува да загуби още 826 млн. евро през тази година. Под риск са и още над 10 милиарда лева , както и средства по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), които са свързани с постигането на задачите за климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година

През февруари депутатите от 48-ото Народно заседание да изиска от Брюксел отпадане на уговорката за понижаване на излъчванията от въглищната енергетика с 40% до 2026 година, стихотворец от България с ПВУ, както и гаранции, че въглищните централи ще могат да работят без ограничавания най-малко до 2038 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР