За втори път министър-председателят Бойко Борисов поема личен ангажимент, че

...
За втори път министър-председателят Бойко Борисов поема личен ангажимент, че
Коментари Харесай

Борисов пак обеща, че двете лъвчета заминават за Холандия

За повторно министър-председателят Бойко Борисов поема персонален ангажимент, че двете заболели лъвчета Терез и Масуд ще заминат за избавителен център в Холандия, а не в зоопарка в Пазарджик.

Това се разбра във вторник по време на митинга, проведен от " Четири лапи " и " Дивите животни " – двете организации, които избавиха животните от крах преди пет месеца, откакто зоокътът в Разград се отхвърли от тях.

Пред протестиращите сред 200 и 300 бранители на животните Явор Гечев от " Четири лапи " изясни, че сутринта е имал среща с министър-председателя, който се заел лъвовете да бъдат изпратени в Холандия.

По-късно пред Mediapool той разясни, че Борисов е изискал от Регионална ревизия по околна среда и водите в Русе и от Българската организация по сигурност на храните цялостно подпомагане за правене на документите към пътуването на Масуд и Терез. Ако Борисов извърши обещанието си най-много до 20 дни животните би трябвало да са в избавителния център в Холандия, където ще бъдат под наблюдаване на експерти поради здравословните им проблеми.

Решението явно е било взето без министъра на околната среда и водите Нено Димов да разбере за него, стана ясно по време на митинга.

Малко след 12 часа Димов слезе при протестиращите, с цел да изясни, че не може да спомага за заминаването на лъвчетата за Холандия, тъй като законът му връзвал ръцете и го принуждавал да ги изпрати в Пазарджик.

" Не мога да подхваща дейности по закон. Аз би трябвало да разделя чисто прочувственото си предпочитание тези лъвчета да имат най-хубавото, от това, което като благоприятни условия ми дава законът. Ако не бъдат спазени условията на закона, действието е едно, само че в случай че бъдат – аз няма да имам опция да подхваща други дейности ", сподели той.

Твърденията му бяха посрещнати с крясъци " Оставка " и викания " Нено в клетка! Нено зад решетка ". Протестиращите го питаха за какво не е спазил поетия при митинга през декември ангажимент да предприеме конфискация на лъвчетата, в случай че общината не отстъпи от желанието си да ги изпрати в Пазарджик. Министърът още веднъж отговори, че законът не му разрешава да стори нищо.

Тези му думи принудиха Любомила Кривошиева от " Дивите животни " и Явор Гечев от " Четири лапи " да опишат за срещата си с Борисов. По думите им пред протестиращите този път те се надяват задължението да бъде спазен.

" Ние сме двама и няма да се оправим сами. Натискът е огромен и желаеме да ни обещаете, че няма да ни изоставите в поддръжката си ", прикани хората Гечев. Пред протестиращите той сподели, че разчита на обещанието на Борисов, и разяснява като погрешни изказванията на Димов, че законът не му разрешава дейности, разнообразни от изпращането на животните в Пазарджик.

Ето за какво Гечев прикани протестиращите да реалокират митинга пред Министерството на околната среда и водите на столичния бул. „ Мария Луиза “. Минути по-късно с крясъци оставка шествието се насочи към ведомството, където протестиращите, като се изключи че демонстрираха недоволството си, започнаха да завеждат и тъжби до министъра с искане лъвовете за пътуват за Холандия.

Подписката със същия текст в онлайн платформа за петиции пък към този момент е събрала поддръжката на 40 000 души.

От 5 месеца Терез и Масуд са в София, откакто бяха избавени от зоокъта в Разград. Преди 3 месеца кметът на града Валентин Василев подписа съглашение с интернационалната организация " Четири лапи ", която да помогне за намирането на нов дом на общо пет лъва, тъй като в Разград нямат условия за тях. Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик изиска дребните да отидат в градския зоопарк, а общинският съвет в Разград промени решението си и гласоподава да подари животните на зоопарка в Пазарджик.

Самият ветеринарен доктор на зоопарка обаче твърди, че няма нужните знания да се оправи с лъвчетата, още повече, че поради неприятното им здравословно положение те имат потребност от всекидневни профилирани грижи.

Междувременно в цялата сага се намеси интензивно и вестник " Телеграф " с поредност обвинявания против доброволците, избавили животните. Изданието интензивно прокарваше тезата, че животните би трябвало да заминат за Пазарджик, където сега им се строят кафези.

Пазарджик пък е изборният регион на скандалния народен представител от Движение за права и свободи и издател на " Телеграф " Делян Пеевски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР