За всеки човек животът понякога се превръща не в най-приятното

...
За всеки човек животът понякога се превръща не в най-приятното
Коментари Харесай

Притча, която мотивира тези, които са обезкуражени и депресирани, да живеят

За всеки човек животът от време на време се трансформира не в най-приятното място. И колкото и да е необичайно, даже в такива моменти можете да намерите нещо положително в живота си, можете да се опитате да почувствате признателност за това, което към този момент имате.

Трудно и тежко е и общо взето по време на такива прекарвания изцяло забравяш за положителното, тъй като светът към нас е това, което ние самите сме вътре – в случай че се усещаме зле, тогава даже хубостта ще ни се стори ужасна.

Затова ви предлагам да прочетете алегория, която ви стимулира да живеете и ви оказва помощ да осъзнаете цената на живота, даже в случай че сега всичко към вас е извънредно.

Притча

Някакъв човек отивал към реката и видял, че на брега й седи влъхва. Той е бил прочут влъхва по тези места, само че до този миг мисълта да го посети не му е хрумвала, а и имал причина за това. Каква? Сега ще разберете.

Мъжът се приближи до мъдреца и споделил:

- Знам, че си прочут като влъхва в региона, по тази причина пристигнах при теб за последния съвет в живота си. Ако в този момент не бяхте на брега на тази река, просто щях да се удавя.

Мъдрецът го погледнал и попитал:

- Какво ти има? Изглежда си жив и здрав, ръцете и краката ти са на място. Какво се е случило?

- Какво значение има? - с дълбока горест споделил мъжът. - Нямам нищо. Нямам пари, нямам дом, въобще нищо. Изгубих всичко, а и това, което имах, не беше кой знае какво. Не можах да реализира нищо в живота, всичко ми струваше огромни старания, само че какъв е резултатът? В последна сметка въпреки всичко останах без нищо. Уморих се от всичко това и желая да напусна този живот.

- Е, в случай че мислиш съществено това, дай ми малко време. Може би ще мога да ви предложа нещо.

И мъдрецът решил да посети самия император, тъй като императорът бил негов възпитаник и той можел да му помогне за разрешаването на тази обстановка. И когато дружно намерили решение, мъдрецът се върнал при реката, завел този човек в двореца и императорът му споделил:

- Чух за неприятностите ви, по тази причина желая да ви предложа следното: Готов съм да купя очите ви. Кажете каквато и да е цена и ще  получите парите.

- Очите? Защо да продавам очите си? – дал отговор мъжът със боязън в очите.

- Но ти самият се оплака, че нямаш нищо - споделил мъдрецът. - А в този момент се колебаеш. Императорът желае да купи освен очите ти. Той е подготвен да вземе и ръцете, и краката и ще заплати добре за това. Ще станеш най-богатият човек в кралството.

- И двамата сте просто луди! — извика им мъжът, а след това избяга от двореца.

Докато бягал за първи път в живота си осъзнал, че са му скъпи очите и всичко останало, което преди е приемал за даденост и въобще не е оценявал...

Източник: https://zen.yandex.ru/igra_v_blog

Превод Таня Темелкова / My-spirala.net

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР