За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално

...
За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално
Коментари Харесай

Здравният министър: Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги направили

За тези седем месеца проблемите, които реши служебното държавно управление особено в областта на опазването на здравето, са доста. Гордея се, че направихме неща, които някои постоянни кабинети не са ги създали. Това сподели здравният министър доктор Асен Меджидиев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Коригирани са възнагражденията в незабавната помощ и в РЗИ. В развой е остойностяването и на лекарския труд, уточни той. „ Спешната помощ по въздуха и построяването на Националната детска болница, майчиното и детско опазване на здравето бяха единствено артикулирани от политическите обединения, а тогава имаше постоянни кабинети. Нашето държавно управление започва плана за Националната детска болница след доста години единствено говорене ", сподели здравният министър.

По отношение на незабавната помощ по въздуха, Меджидиев съобщи, че преди две седмици са подписани документите с италианската компания за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември.

„ Това са старания на цялото държавно управление и в действителност ще имаме незабавна помощ по въздуха, която ще е изцяло безвъзмездна за всички българи ", уточни той и добави, че упованията са до два месеца да са подготвени и с образованието на медицинските екипи.

Средствата за италианските хеликоптери са по Плана за възобновяване и резистентност. Прави се и спомагателен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, водачи и техници и тази помощ ще започва още през лятото, акцентира министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

„ Първоначално хангарите, където ще са основани тези хеликоптери, са в Долна Митрополия и „ Враждебна ". Отделно във всички огромни болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, конкретизиран е и е към Министерството на здравеопазването ", изясни Асен Меджидиев.

Координационен център ще сътвори връзката и ще координира дейностите сред незабавните центрове в страната и телефон 112. „ Те споделят от кое място ще тръгне хеликоптерът, от коя база, къде би трябвало да отиде, къде да кацне и къде пациентът да бъде стихотворец. В момента осигуряваме най-вискоотехнологичните ни бази като лечебни заведения, тъй като би трябвало да подсигурим безусловно всичко - и родилна помощ, и акушерство и гинекология, и неврохирургия, и гръдни контузии. Този „ златен първи час " е значим освен за това да бъде превозен в лечебното заведение, само че и там екипът да е подобаващ ", разясни Меджидиев.

Специалисти за Националната детска болница ще бъдат обезпечени, съобщи здравният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР