За тези промени в Конституцията заявявам много ясно, че правя

...
За тези промени в Конституцията заявявам много ясно, че правя
Коментари Харесай

Радев: За промените в Конституцията правя договорки само с институциите и гражданите

За тези промени в Конституцията декларирам доста ясно, че върша сделки само с българските жители посредством българските институции, публични и съсловни организации. Ако някой различен прави някакви други ангажименти, желая да припомня, че само българските народни представители и българският президент са упълномощени да предизвикват промени в главния закон ".

Така президентът Румен Радев откри кръгла маса, на която са поканени представители на Висшия адвокатски съвет в поредицата от срещи, които той инициира за промени в Конституцията.

Държавният глава акцентира, че е направил поръчката за промени в главния закон още преди да бъдат оповестени рекомендациите на Венецианската комисията.

" Можем да учим непознат опит и непознати модели, само че решенията би трябвало да вземем сами. Другото е непринуден отвод от суверенитет ", сподели президентът. Той уточни, че задачата на полемиката е да се открият проблемите и вероятните решения освен в правосъдната система, само че и в други значими области.

" След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и разтърсвания, през днешния ден търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни подсигурява с задоволителна надеждност правата на личността, отбраната на собствеността и независимостта на правосъдната система. Дали е надеждна преграда против погазването на разделянето на управляващите, груповата безнаказаност и властническия произвол ", сподели президентът.

По думите му, една от главните задания на тази конституция е да откри правата на жителите. Радев уточни, че през тези години българската адвокатура е натрупала един стабилен опит в остояването на правата на бълагрските жители и постоянно се е явявала последна преграда пред беззаконието.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Нгенцова благодари за поканата за присъединяване в този спор и акцентира, че дебатът сред институциите е гаранция за законността.

" Темата за промени в Конституцията е извънредно сензитивна и от време на време се приема даже мъчително от жителите. Тези въпроси не би трябвало да се преглеждат прочувствено, а на експертно равнище – деликатно и даже внимателно ", прикани Негенцова.

Тя сподели и че Конституцията е освен главният закон, само че и основата, на която се крепи цялото законодателство, правовата страна и е поръчител за стабилността на обществото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР