За решение с 200 000 лева да бъдат финансирани медии

...
За решение с 200 000 лева да бъдат финансирани медии
Коментари Харесай

С пари от фонд Култура на община Варна да не бъдат финансирани медии, искат културни дейци

За решение с 200 000 лв. да бъдат финансирани медии посредством фонд " Култура ", макар минималния бюджет за просвета в община Варна, сигнализират музиканти, артисти, културни дейци от морската ни столица.

Те изпратиха отворено писмо до еврокомисаря ни Мария Габриел, министъра на културата Атанас Атанасов, неговите заместници Весела Кондакова и Юрий Вълковски, до регионалния шеф на Варна Благомир Коцев и до заместника му Павел Павлов, до кмета на Варна Иван Портних и заместника му Коста Базитов, както и до ръководителя на общинския съвет на града Тодор Балабанов, до шефа на дирекция " Култура и духовно развиване " Антония Йовчева, ръководителя на ПК " Култура и духовно развиване Мария Тодорова и до всички общински съветници на Варна.
 648 млн. лева е проектобюджетът на Варна за 2022 година
648 млн. лева е проектобюджетът на Варна за 2022 година

Най-важният финансов документ на общината следва да бъде гласуван идната седмица

Определените пари за финансиране на медии посредством фонд " Култура " са 1/5-та от фонда. С решение на общината се "...допуска финансиране на медийни планове, които се осъществят от снабдители на медийни услуги - печатни и електронни медии - радиа, малките екрани, вестници, списания, интернет-сайтове и съставляват планове, основани и осъществени в общественото пространство , разрастващи тематики от разнообразни области на публичния живот в община Варна - просвета, обучение и просвета, юношески действия и спорт, туризъм, стопанска система, инфраструктура и градска среда, публични процеси и други, характеризиращи се с висока значителност и осъществяващи справедлива осведоменост на варненската общност ".

В отворено писмо те предизвестяват за подготвяните промени в устройствения устав на Фонд " Култура ", както и на неналичието на съответно отношение и дейности, свързани с цялостното развиване на културния живот на територията на Община Варна.
 Съдът анулира решение за Обновена
Съдът анулира решение за " Пълдин туринвест ", трансферира акции на Пловскивския панаир

Решението може да се обжалва

Към 15 април 2022 г Фонд " Култура " към Община Варна, към момента не изпълнявафункциите си за 2022 година Причините за това са колкото прозаични, толковаи свързани с отвращение и липса на воля у хората, от които това зависи, се споделя в писмото.

На 04 януари 2022 на съвещание на ПК " Култура и духовно развиване " са признати решения, свързани с промени във Правилника на Фонд " Култура ".

Според новия Правилник се планува посредством Фонд " Култура " да бъдат финансирани медии.
 Колективна оставка на част от управлението на фонд
Колективна оставка на част от управлението на фонд " Култура "

Поискана е от министър Атанас Атанасов

" Няма наложително условие финансираната посредством Фонд " Култура " активност да бъде с културна устременост, което ни навежда на мисълта, че по този метод се търси опция за регламентиране на процедура, която опонира на прозрачността в отразяването на свободната информация , както и опонира на свободата на словото и позиционирането на медиите като самостоятелни субекти в публичното пространство ", се споделя в писмото.

Парите за финансиране на медии ще бъдат заделени от бюджета на Фонд " Култура ", който до момента постоянно е бил предопределен за финансиране на планове в областта на културата , пишат създателите на писмото . Те цитират препоръчана смяна в Правилника на Фонд " Култура " - Раздел III, член 14, алинея 4, според Протокол №14/04.01.2022 година на ПК " КДР ".

Според измененията, к ултурните оператори ще имат право да бъдат финансирани за не повече от един план годишно . Напомняме, че до момента те можеха да бъдат финансирани за до два плана годишно. (Предложена смяна в Правилника на Фонд " Култура " - Раздел IV, член 21, алинея 5, според Протокол №14/04.01.2022 година на ПК " КДР ".)

В същото време м едиите, финансирани посредством фонд просвета, ще могат да бъдат финансирани за до два плана годишно . Авторите цитират препоръчана смяна в Правилника на Фонд " Култура " - Раздел IV, член 21, алинея 6, според Протокол №14/04.01.2022 година на ПК " КДР ".

В писмото се предизвестява, че при измененията, свързани с цялостното залагане на медийни планове в правилника на Фонд " Култура " е позволено изтриване на съществени условия за бистрота и отчетност при финансиране на планове , както и неналичието на надзор по отношение на медийните планове поради препоръчана смяна в Правилника на Фонд " Култура ".
 НФ
НФ " Култура " извоюва назад 12 милиона лв., които бяха орязани от Бюджета за музеите и галериите

НФ " Култура " изрази своята признателност към народните представители от тези парламентарни групи, които се вслушаха в техните претенции

С препоръчаните промени отпада опцията неизразходвани средства да бъдат пренасочвани от едно направление в друго. " Мисията на Фонда е да способства за развиването на изкуството и културата в Община Варна и считаме, че е редно поднаправление 4.3. " Медийни планове " да не води до основни промени в неговите задача, цели и задания ", се споделя в писмото.

В резултат на по този начин прокараните промени от ПК " Култура и духовно развиване ", представители на културната общественост в града, няколко пъти се опитахме да изразим мнение и да се включим в разискване на препоръчаните промени .

Културните дейци пишат, че са изпратени две писма до всички ангажирани с гореизброените въпроси получатели, само че не е получен отговор. Вместо това, на съвещание на ПК " Култура и духовно развиване " на 31 март 2022, писмата бяха позволени до официално разискване, само че без присъединяване на експерти, които носят отговорност за по този начин прокараните промени. С подред ръководителя на ПК " Култура и духовно развиване " в състава на комисията няма кой да даде отговори на заложените въпроси , пишат културните дейци на Варна.

Вместо разговор, на 15 април на съвещание на ПК " Култура и духовно развиване " са оповестени и дефинитивно гласувани решения. Едно от тях е опазване на същия бюджет за просвета - 1 000 000 лева Това е сумата от последните 5 години, а на фона на нараствания бюджет на Община Варна с над 91 000 000 лева за 2022 г, пишат артисти, музиканти, културни дейци.

" От друга страна, разноските за " Култура " в бюджета на Община Варна за 2022 г са с минимум процентно отношение по отношение на общия бюджет (с изключение на разноските за " Отбрана " ) ", се споделя в писмото.
 Парите за просвета се връщат на най-ниската си точка от последните 32 г
Парите за просвета се връщат на най-ниската си точка от последните 32 г

Мнението е на Диана Андреева, шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата

" За нас е безусловно недопустимо, целевото финансиране на медии на територията на Община Варна да се реализира за сметка на културни планове, напъните и труда на културните оператори в града, както и актьори на свободна процедура и всички останали реципиенти на Фонда ", пишат варненските културни дейци.

Не е за пропускане и фактът, че съгласно настоящите правила на Фонд " Култура ", 10 % от бюджета на всеки утвърден план, би следвало да бъде употребен за разноски за реклама, точно в медии. Тоест, по дифолт това са още 100 000 лева, косвено ориентирани към медиите на територията на Община Варна.

На същото съвещание на ПК " Култура и духовно развиване " на 15 април 2022 е заменен и съставът на Експертната комисия към Фонд " Култура " като в новия състав липсват специалисти с потвърден на практика опит в културния мениджмънт.

Основавайки се на тези обстоятелства, създателите на писмото акцентират, че парите за просвета понижават фрапантно, с над 30 % по отношение на 2021 година Финансирането на медиите е нарушаване на правилата за бистрота. Част от хората, които се наемат да правят оценка и утвърждават претендентите и техните планове в границите на Фонд " Култура " ( против възнаграждение в размер на към 50 000 лева, по информация от доклада на Фонд " Култура " за 2021 г.) не имат нужната подготовка, експертиза и на практика опит даизвършват тази работа.

Авторите на писмото питат дали Община Варна може в този състав да показа пред обществеността на града своята визия и тактика за развиване на Културата и културния живот в града през идващите 10 години. Искат да знаят дали упълномощените и назначени за това лица могат да показват пред обществеността на града своят проект за деяние за развиване на културата и културния живот в града през идващите 5 години.

" Кой може да даде и ще даде ли явен отговор за какво разноските за Култура в Община Варна са с минимален дял в общия бюджет? Защо представители на културния бранш, в това число културни оператори, свободни актьори, създатели, неправителствени организации, представители на сдружения и други неофициални организации, не се канят и включват в разискванията на тематики, касаещи развиването на културния живот в града ", питат създателите на писмото.

Основният им въпрос е дали с тези пари и фрагменти община Варна може да генерира и притегля публики, които да посещават града за посещаване на културни събития. Те желаят да бъде посочено събитие, което за няколко дни да притегли доходи в града, надвишаващи неведнъж общия бюджет на Фонд " Култура "

Авторите на писмото желаят да бъде п реразгледан Устройствения устав на Фонд " Култура " към Община Варна и да бъде изменен, с цел да избегнат спор на ползи. Искат с полемика да бъдат направени промени в правилника и да се у велич и размера на Фонд " Култура " с мин. 200 000 лева - да стане 1 200 000 лева за 2022 година

Категоричното им гледище е да бъде отстранено финансирането на медии от общинския фонд " Култура ".

Сред предложенията им са да бъдат позволени представители на Сектор " Култура " в експертния съвет към " Фонд " Култура " на ротационен принцип, без това да води до спор на ползи.

До 18 април писмото е подписано от 62-ма реализатори, артисти, представители на асоциации:
Албена Тагарева, Фондация " Арт Бюро " Александър Обретенов, музикален изпълнител Антоанела Петрова, музикант на свободна практика Богдан Томов, музикант, изпълнител Борис Кучков, Пловдивска опера Валери Ценков, музикант на свободна практика Велислав Стоянов, музикант - реализатор, ръководител на УС на Сдружение Брас Асоциация Венцислав Куцаров, актьор на свободна практика Виолина Желязкова, PR специалист, Комуникационна организация " Hype " Галин Желязков, Автокино ЕООД, самодейност Студио за култура Димитър Бодуров, композитор и музикант на свободна процедура, артистичен директор RADAR Festival Beyond Music Димитър Трайчев, дизайнер и художник, " Сталкер " Добромир Мързов, създател и водещ на музикални излъчвания в Радио Варна Елена Бангиева, PR експерт Елена Владова, публицист, редактор на " Градското списание ", създател и преводач Елина Райнова, съдружие " ЗА ТЕБ " Захари Карабашлиев, публицист, креативен шеф на " Варна Лит " Иван Чешмеджиев, актьор на свободна практика Ивелина Тодорова, хореограф, танцова школа " Електра " Искра Проданова, ПЪРФОРМАНС РУУМ ЕООД, уредник на Moving Body Festival Калоян Илиев - Кокимото, актьор на свободна практика Карина Илиева, Варна Денс Театър, уредник на фестивал " Танцови маршрути‟ Мануела Манукова, Асоциация за свободен театър Марина Василева, Музикален управител, член на УС на Сдружение Брас Асоциация Мария Кондова, Елит Проджектс Мениджмънт ЕООД, уредник на Европейски музикален фестивала Варна Милен Минков, актьор на свободна практика Мира Арнаудова, графичен дизайнер на свободна практика Мирослава Милева, актьор на свободна практика Нейко Бодуров, ТЮН ЪП ЕООД, уредник на Varna Jazz Days Festival Нейчо Петров, музикант, ДЗЗД " Амарант " Нено Белчев, художник Николай Тодоров - Ник, " Културно-масова активност " ЕООД, " В2В " ЕООД, Издател на " Ти си Варна ", Арт На Тъмно Зона Нуша Роянова, публицист, притежател на издателство " Дъбови листа " Полина Милчева, " Ателие Въпроси ", Сдружение " Интерактива " Светлин Тодоров, Алтернативно пространство " Хале 3 " Светлозара Христова, Фондация СИДЕЯ, уредник на RADAR Festival Beyond Music Силвия Христова, Варна Денс Театър, уредник на фестивал " Танцови маршрути‟ Симеон Лютаков, актьор Снежка Пенева, клуб " Ментол " Станислав Евстатиев, графичен дизайнер на свободна практика Стоян Роянов, музикант на свободна практика Страцимир Павлов, ДЗЗД " Енеаграм " и ДЗЗД " Аква Аура " Тереза Зиковска, изложба " Зиковска " Христина Джурова, актриса Христо Колев, актьор на свободна практика Цвета Йоцова, правист, Фондация " Оптимистас " Цветан Момчилов, музикант, Omni`s Cool - Music Production School, 4 Rooms Studio - Music Recording Studio, Mogo Music Club Цветелина Йорданова, Сдружение " Споделено работно място - Варна ", инициативи TEDxPrimorskiPark и Raster Minds Чавдар Гочев, музикант, Mogo Music Club Явор Панев, проектант, Фондация " Оптимистас "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР