За пръв път от години десетки гости имаха възможност да

...
За пръв път от години десетки гости имаха възможност да
Коментари Харесай

За първи път от години: Отвориха паметника на връх Бузлуджа

За пръв път от години десетки посетители имаха опция да влязат през днешния ден навътре в паметника на връх Бузлуджа. Вратите на монумента бяха публично отворени за показване на резултатите от плана " Обезопасяване и обезпечаване на краткотраен посетителски достъп ", финансиран от Министерството на културата и осъществен от Областната администрация в Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация " Проект Бузлуджа ". 

На събитието участваха донори, доброволци, представители на Община Казанлък и на Областна администрация – Стара Загора. Дейностите бяха показани от екипа на фондация " Проект Бузлуджа ", а особено за събитието на място бяха членовете на настоятелството на фондацията проф.  Йорг Хаспел, ръководител на борда на Немската фондация за запазване на паметниците и някогашен шеф на Института по запазване на паметниците в Берлин; арх. Греъм Бел, член на борда на " Европа Ностра ", шеф на " Култура Тръст " - Англия и на " Унгарската фондация подем “; проф. Томас Данцл, началник на катедра " Реставрация " в Техническия университет в Мюнхен и някогашен шеф на Института по запазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена. 

Заместник регионалният шеф Петър Бояджиев изрази признателност към Министерството на културата за ангажираността с плана и подсети, че монументът " Бузлуджа " е разгласен за монумент на културата с национално значение. " Това към този момент отваря вратите за бъдещото му възобновяване и развиване и се надявам той да действа освен като туристически обект, само че и да се употребява за разнородни културни събития ", уточни още той. 

Поздравления към екипа на фондацията от името на кмета на Казанлък Галина Стоянова сервира и заместник-кметът по финанси Драгомир Петков. 

Следващата стъпка е обезпечаване на непрекъснат посетителски достъп, разяснява пред публицисти ръководителят на фондация " Проект Бузлуджа " арх. Дора Иванова. Не можем да се ангажираме с съответна дата, само че работим това да се случи в най-кратък период и се надяваме да е още през идната година, уточни тя. Арх. Иванова изясни, че до откриването на постройката следва още работа. " Предстои основаването на съответния тур и на разказ по какъв начин тъкмо ще бъде разказана историята на Бузлуджа. Предстои и основаването на система за билети и система за ръководство на монумента, занапред ще бъдат назначавани и гидове, които ще бъдат обучавани ", сподели още тя и акцентира, че постройката към този момент е безвредна, отстранени са рисковите парчета, а мозайките са нормализирани. Тя добави, че идната огромна стъпка е създаване на покрив и прозорци, по което екипът към този момент стартира работа. 

" Днешният ден е плод на доста труд, освен на екипа на фондацията, само че и на представителите на институциите, които одобриха и развиха концепцията, на всички интернационалните и български специалисти, с цел да стигнем досега към нас безвредно да се разхождат хора “, разяснява арх. Дора Иванова.

Тя описа, че се занимава с идеята " Бузлуджа " към този момент осма година. " За мен това е една значима обществена идея за България и това е един значим план, който е важен освен поради самия обект ", изясни архитектът. Според нея осъществените действия могат да послужат като образец по какъв начин с експертна активност и с рационален метод паметниците от близкото минало и културното завещание могат да бъдат социализирани.

Арх. Иванова сподели още, че в плана са се присъединили с непринуден труд стотици хора. Финансовата поддръжка е от донори, фондация " Гети ", както и от благотворителната акция " Ти си ключът, отвори Бузлуджа ", която е дейна и сега. Последното финансиране от Министерството на културата разреши построяването на посетителските пътеки и обезопасяването на постройката, разяснява тя и уточни, че досега в плана са вложени към един милион лв.. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР