За пръв път българската общност в германската федерална област Долна

...
За пръв път българската общност в германската федерална област Долна
Коментари Харесай

Празник на славяните организират сънародниците ни в Папенбург

За пръв път българската общественост в немската федерална област Долна Саксония ще означи дружно Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Организатор на тържеството тази неделя (22 май) е Немско-българското съдружие " Огнище ", което си е сложило за цел два дни преди 24 май да събере на едно място всички със славянски корени в Папенбург и покрайнината – българи, сърби, хървати, поляци, словаци, словенци, украинци и руснаци, за да отбележат дружно, по думите им, " цивилизационния избор на предците ни ".

 Мелницата, Папенбург

Началото ще бъде сложено с празнично шествие по основната улица на града, което ще стигне до моста пред Мелницата до най-старата плавателна артерия в града – Хауптканала. След малко одобрение от уредниците, ще продължи със специфична стратегия с присъединяване на възпитаници от Българското учебно заведение " Приятелство " в Грьонинген, Холандия и ученици на локалното спортно сдружение " Явара ". На финала всички присъстващи ще се заловен на българско хоро благодарение на танцова група " Ръченица " от Папенбург.

Близо 4000 са публично записаните български жители в Папенбург , само че действително те са доста повече, сподели пред Радио България президентът на Немско-българското съдружие Събина Христова. Тя е безапелационна, че българският език е единственият същински обединител на нас, българите, като общественост по света. Обединение, което от ден на ден хората имат потребност да усещат.


" Освен, че е първи по рода си тук, подготовката за сегашния празник се реализира в една извънредно комплицирана международна, освен европейска конюнктура, в която е доста мъчно да представиш вярно българския език и неговото голямо значение, като сплотяващ цялото славянство. Защото той е тъкмо това – той е в основата на всички славянски езици. Сложно е, тъй като всички ние знаем какво се случва в Украйна – едно небивало разпятие на славянството и православието. Всеки го възприема по собствен личен метод, само че ние представяме нашия език като сплотяващ детайл сред нас и тъкмо с този метод впечатляваме тук нашите другари от Германия. И ролята ни момента е да създадем по този начин, че да бъдем този сплотяващ мост за хората. Нашият език, който ни е наследен от предците, е кадърен да построява такива мостове " – уверена е Събина Христова.
Именно в тази връзка, по време на най-българския празник в Папенбург ще бъде показано и българското учебно заведение " Приятелство " от Грьонинген, Холандия, което в този момент е единствената опция за локалните българчета да учат майчиния си език и история. Всяка събота в последните осем месеца 4 деца от Папенбург и техните родители минават 140 км и държавна граница, с цел да помнят от кое място идват и кои са . " Най-близкото друго българско учебно заведение е в Бремен – на близо 140 км единствено в едната посока ", прецизира Христова.

 Занятие в учебно заведение „ Приятелство “

" Този факт предизвика у мен предпочитание да направя учебно заведение и в немския град, което да отвори порти от септември " – описа в изявление за Радио България Ангелина Бос, създател и шеф на учебно заведение " Приятелство " . До момента има 18 записани деца от Папенбург, обезпечена е постройка и се водят диалози с учители. Всеки, който има предпочитание да запише детето си, може да го направи и по време на празника тази неделя. Родителите ще имат опция персонално да се срещнат с Ангелина Бос и нейния екип, да зададат всичките си въпроси по отношение на изискванията, програмата и условията, които ще има новото българското школо.

Самата Ангелина устройва живота си единствено преди година в родината на своя брачен партньор – Холандия, и незабавно взема решение да сътвори българско учебно заведение в новия си " дом ". На 2 октомври 2021 година то отваря порти в Грьонинген и сега там учат 27 деца с български корени, множеството от които са от смесени бракове, на възраст от 2 до 15 години, разграничени в три групи на образование. " Децата идват при нас, тъй като родителите им желаят те да запазят връзката с България, да научат български език , да умеят да пишат и приказват на езика и, несъмнено, да запазят нашите обичаи. Децата идват водени от родителите си, само че остават при нас, тъй като им харесва " – изяснява българката.


" Моите деца в учебното заведение знаят доста за България и, несъмнено, за идния ни празник 24 май. Говорим доста през последния месец за празника на буквите и когато пуснах на децата химна " Върви народе възродени ", ги попитах, по какъв начин са се почувствали. Бях прелестно сюрпризирана и учудена, когато те в един глас ми дадоха отговор: " Почувствахме се горди и щастливи ". Не чаках да употребяват тези думи. Прави ми усещане, че децата тук са доста по-родолюбиви и допускам, че е тъй като родителите им приказват единствено хубави неща за България и те самите са горди от обстоятелството, че са българи. Някои от по-големите ни възпитаници, изключително родени в Холандия, към този момент са питали фамилиите си – какви са. И родителите им без капка подозрение дават отговор, че те са българи. Родителите са тези, които възпитават у децата си национализъм и любов към България – аз чувствам и виждам това посредством децата в учебното заведение. "

 Елеонора Василева, 10 години, Грьонинген, Нидерландия

Лично за Ангелина Бос 24 май е доста значим и ярък празник, тъй като целият ѝ живот е обвързван с образованието, литературата и възпитаването на любов към езика. В родината си като публицист, а зад граница – като шеф на българско учебно заведение. И не се опасява да отговори и на разумния въпрос – за какво го прави?

" И аз се запитвам от време на време, тъй като е доста мъчно във всеки един аспект и единственият отговор, който имам е: децата. Просто съм щастлива с децата и всичко което върша за тях ми носи благополучие. Заради това го върша. "

Снимки: Facebook/Българско учебно заведение Приятелство, Facebook/, ЕПА/БГНЕС

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР