За постигане на всяка цел са нужни работа, посветеност отговорно

...
За постигане на всяка цел са нужни работа, посветеност отговорно
Коментари Харесай

Коя е първата жена кандидат за президент на Северна Македония

За реализиране на всяка цел са нужни работа, посветеност отговорно отношение и внимание. Но най-важнaта съставна част е любовта. Тя е брачна половинка, майка и първата жена претендент за президент.

„ Нашият народ споделя: Ако жена не оправи нещата, няма кой. Нали?! „

А първото нещо за коригиране, съгласно нея, е новото име на страната.

„ Не ми е близко. Веднага споделям. Латинската поговорка споделя Nomen est omen – името е най-силният знак за еднаквост. Когато приказвам за допълнението " северна ", асоциацията ми не е най-радостна, тъй като мислите ми отиват към Северна Корея, към Северен Виетнам – имена, които са плод на ползите на огромните сили”, изясни Гордана Силяновска-Давкова, претендент за президент на Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ.

Въпреки навиците на локалните гласоподаватели, методът й към предизборните послания е по-скоро научен.

Тя е професор по конституционно право, създател на десетки научни изявления и член на редица интернационалните правни органи. А отбраната на името Македония е водеща в акцията на опозицията.

„ Изправени сме пред най-голямото изменничество и капитулация, която можеше да ни се случи. А това е договорът, който подписаха за смяна на нашето вековно име. В един глас, хайде, всички дружно! МАКЕДОНИЯ”, сподели на избирателен протест Християн Мицковски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ.

„ Нямам желание по талибански фасон или жанр да скапвам, да разрушавам, тъй като това е част от обществената сфера. Но самата аз, откровено споделям, че имам освен рационални, освен научни, освен исторически, само че в случай че желаете и духовни проблеми да го използвам това име. Въпросът през призмата на правото е отворен. Всяко потомство има право на своя Конституция. Може би това потомство ще живее с това решение. Но никой не може да забрани на следващия ден или по-нататък да се преразгледа този въпрос”, съобщи Гордана Силяновска-Давкова.

Т. нар. отбрана на " македонската " еднаквост е мотив за ежедневни рецензии към властта – финален мотив даде визитата на премиера Ципрас в Скопие.

„ Това, което ме разтревожи, беше неналичието на музикално осъществяване на македонския химн. Химнът, както гербът и знамето са най-силните, най-важните знаци на държавността. Нашият министър председател изясни на водачите, че повода за отсъствието на химна е било закъснението на самолета на господин Ципрас и неналичието на време. Не имам вяра в това, тъй като даже спортните надпревари не стартира играта без осъществяване на химните”.

„ Жената най-малко няма да лъже”.

На това разчитат изтощените македонски гласоподаватели. Не единствено за контракта с Гърция, само че и за този с България и работата на комисиите, които би трябвало да решат разногласията за историята.

„ Това, което ми пречи в тези комисии, освен с България, само че и с Гърция е, че те са под шапката на политиката, на Министерството на външните работи. Историците би трябвало да се занимават с историята, а не политиците”, добави Гордана Силяновска-Давкова.

Тя е вегетарианка, йога и обожател на рокендрола. Ако македонските гласоподаватели й гласоподават доверие, тя ще стане първата жена президент на страната.

„ Знам, че сама без значение от мозъка, знанията и потенциалът мога да се разходя по изборната писта, само че аз не съм политическа манекенка – това би било несериозно. Ако нямате някоя партия зад вас, нищо не можете да направите”, сподели Гордана Силяновска-Давкова.

Зад гърба й обаче застана ВМРО-ДПМНЕ – след абсурда със записаните диалози, разкрили огромна корупция и престъпност в редиците на партията, и бягството на някогашния министър председател Никога Груевски в Унгария.

„ Осъждала съм я, подлагала на критика съм тази власт намерено! И в този момент споделям - въобще нямам желание техните грехове да ги поема на своя тил, нито пък ще им предам моите. Правото и справедливостта би трябвало да важат за всички, а това значи и за интервала, аз го назовавам " авторитаризъм ", " титоизъм ", " милошевичизъм ", а съгласно мен, в този момент имаме " заевизъм " – всички те са властнически матрици. Защото към Европейски Съюз не се върви с два контракта в куфара! Имате поддръжка, само че когато стигнете в Брюксел, ще почакате малко пред вратата. Само по този начин ще станете съвместими с Европа и ще докажете, че Homo Balcanicus е Homo Europicus”, безапелационна е Гордана Силяновска-Давкова.

А с цел да влезе в Европейски Съюз, Северна Македония би трябвало да подсигурява върховенството на закона и демокрацията, както е записано в така наречен критерии от Копенхаген.

„ Какво общо имаме ние? Хамлет може би върви из Македония печален и уединен. Не приказвам за корупцията и престъпността, за шуробаджанащината, за некомпетентната, неквалифицирана и пристрастна администрация – държавна и обществена, а те са моторът по пътя към съгласуването с ЕС”, добави кандидатката за президент.

Както Силяновска-Давкова, по този начин и поддръжниците й се надяват, че възможна победа на президентските избори идната неделя ще преобърне политическата орис на страната.

„ Премиерът Заев се надявам, че този път ще удържи на думата си, твърдо сподели, че в случай че ръководещата коалиция загуби президентските избори, това ще бъде основа или отворена врата за нови парламентарни избори.

Управляващата коалиция победи с мотото " Живот за Македония " и се назова " реформаторско държавно управление ". Ако единствената промяна е смяната на името, аз не го виждам животът в Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР