За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е

...
За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е
Коментари Харесай

Държавата не може да събере 40 млн. лв. от електронни фишове за превишена скорост

За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е съумяло да събере 93% от общата сума на наложените санкции с електронен фиш за превишаване на скоростта от водачи с непозната регистрация по българските пътища. Това сочат данни на Държавната организация " Безопасност на придвижване по пътищата ", получени по Закона за достъп до социална информация от Института за пътна сигурност.

От 2016 година до 15 юни 2020 година КАТ е издал електронни фишове на чужденци на обща стойност 43 070 580 лева От тях обаче са събрани едвам 3 094 540 лева, което прави малко над 7%. С други думи несъбраната сума може да покрие 50% от ремонта от правата Чирпан-Стара Загора на Автомагистрала " Тракия ", означават от ИПБ. Данните сочат, че през предходната година са минали директно 3 044 721 МПС, статистиката демонстрира също, че за 2019 година са издадени 79 677 електронни фиша на водачи с непозната регистрация, от което излиза наяве, че всеки 38-и директно преминаващ водач е хващан да нарушава ограничаването за скоростта.

" През последния месец установяваме, че Министерство на вътрешните работи постанова рестриктивни ограничения посредством ограничението на свободното излизане през Граничен контролно-пропусквателен пункт, посредством налагане на принудително-административни ограничения от вида недопускане на прекосяване на границата, краткотрайно лишаване на брошура, краткотрайно прекъсване от придвижване на МПС по отношение на българските жители. От друга страна към задграничните водачи отношението е извънредно демократично, което води до заключението, че има отвращение за основаване на организация за налагане и събиране на санкциите по осъществените нарушавания от държавните институции, заети с контрола ", безапелационни са от Института за пътна сигурност.

От " Пътна полиция " обяснят обаче, че главният проблем с чужденците е, че престоят им в страната ни е прекомерно къс. " При осъществяване на нарушаване, което е снимано с техническо средство, чисто софтуерният развой е по-дълъг от няколко часа. Тоест електронният фиш се издава откакто чужденецът е напуснал страната ", твърди Иво Писанов от " Пътна полиция " пред Нова тв.

По негови думи към този момент се създава система, посредством която да стане допустимо след снимането на нарушителя на пътя информацията да бъде изпращана в съответните ГКПП-та. Подготвят се и промени в Закона за придвижване по пътищата, с които санкционирането да става бързо и елементарно. " Предлаганата смяна е на място да може автоконтрольорът да открива нарушаването, надлежно да връчва документа и да наложи санкцията ", разяснява Тихомир Тодоров от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

В същото време специалистите са на мнение, че точно неналичието на санкции по отношение на директно преминаващите водачи е причина за зачестилите произшествия с тежкотоварни коли по българските автомагистрали. " Чуждестранните водачи, когато минават през България, знаят и усещат, че тук няма надзор и тогава могат да си разрешат да карат, без да са почивали и с превишена скорост ", отбелязва ръководителят на ИПБ Богдан Милчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР