Постоянният близък контакт между майката и бебето помага за адаптацията

...
Постоянният близък контакт между майката и бебето помага за адаптацията
Коментари Харесай

Прегръдката спасява: „Кенгуру-грижата“ нямалява смъртността при недоносените бебета

Постоянният непосредствен контакт сред майката и бебето оказва помощ за акомодацията на недоносените дечица и понижава съвсем на половина рисковете за тях. Тази процедура, наречена „ кенгуру-грижа “ изостава у нас, предизвестяват лекари в международния ден, отдаден на нея.

Снимка: bTV

У нас прибързано се раждат 6500 деца. Близкият контакт е изключително скъп за недоносените бебета. Препоръката на Световната здравна организация е кенгуру-грижата да се предизвиква от лечебните заведения при всички бебета, които тежат под 2 кг.

 Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели 4 мин. Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)  Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели 4 мин. Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)

В тези случаи тази процедура понижава смъртността с 40% и риска от инфекции с 65 на 100. У нас обаче към момента я ползват малко лечебни заведения.

Това момиченце се ражда едвам кг и 800 грама. За да го прегръщат и хранят в неонатологията идва фамилията му. Днес е баба му. Казва, че въпреки и дребна, усеща обичта.

„ Усмихва се, прави придвижвания. 3452 Чувството е необикновено, въпреки че се е родила толкоз дребна и нежна “, споделя Полина Георгиева.

Учените се надяват да получат позволение за клинични тествания при хората до края на тази година

Допирът ѝ оказва помощ на бебето да се успокои. „ Много оказва помощ прегръдката. Смятам, че това време, половин час, е доста малко за родителите да видят своите деца “, добавя тя.

Кенгуру-грижата е скъпа за най-малките - стабилизира сърдечната им активност, понижава болката, подкрепя наддаването и построява връзка сред бебето и фамилията му.

Снимка: bTV

„ Преди да се роди едно дете, то чува гласа на бащата и майката вътреутробно. В момента, в който се родят, изключително преждевременните деца, попадат в една релативно враждебна среда и главното, което чуват е апарати и кувьози “, изяснява проф. Боряна Слънчева, неонатолог в „ Майчин дом “.

Вече пораснали, те се срещат със своите спасители - неонатолозите

В момента родителите посещават недоносените си бебета в „ Майчин дом “ три пъти седмично. Но до края на годината ще има особено кенгуру поделение, в което те ще поставят още грижи за тях.

„ В момента, в който дадем детето на майката да го храни, то първите два дни не яде, единствено я преглежда, което е необичайно, тъй като не виждат кой знае какво. Но някак си я преглежда със своята чувствителност и познава индивида “, споделя проф. Боряна Слънчева.

Контактът с майката е скъп освен за недоносените бебета. Василена, която ражда дребния Станислав преди пет дни, споделя, че точно тогава усещаш, че си дал живот.
Снимка: bTV
„ То като си отвори очите, като те огледа и стартира да те търси, тогава осъзнаваш, че и то схваща. Тогава осъзнаваш, че то знае, че ти си неговата майка “, споделя Василена.

Лекарите и фамилиите приканват неонатологиите да са по-отворени към околните на новородените.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР