Печалбите на банките у нас растат. Това отчита статистиката на

...
Печалбите на банките у нас растат. Това отчита статистиката на
Коментари Харесай

Ръст на печалбите на банките у нас

Печалбите на банките у нас порастват. Това регистрира статистиката на Централната банка. За тази година към края на март облагата на банковата система е в размер на 818 милиона лв., или с 33 млн. повече спрямо първите три месеца на предходната година.

Снимка: bTV



Ето и данните за приходите на банките:

Лихвеният им приход се покачва с 291 милиона до 1,4 милиарда лева А приходът им от такси и комисионни пораства с 18 милиона до 373 млн. лева

 Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай  Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Нови цени за парното и топлата вода от юли 2 мин. Нови цени за парното и топлата вода от юли  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай

Марина Николова споделя, че всякога, когато тегли пари от сметката си на банкомат, таксата не остава незабелязана. „ Зависи от сумата, само че наложително над 3-4 лв. до 5 лева “, споделя тя.

И анализаторите регистрират, че услугите на банките у нас за година са поскъпнали. Тегленето на до 1000 лв. на каса в офис на банка е по-скъпо с 15 на 100. Тегленето с дебитна карта на банкомат, обслужван от банката – с 34 на 100, а на банкомат на друга банка – с 8%.

Снимка: bTV


„ Таксите най-вероятно няма да преустановят своя ход нагоре, тъй като непрекъснато има условия към самите банки било за по-добра техническа обезпеченост, сигурност. Това е обвързвано с разноски “, сподели финансовият анализатор Иван Стайков.

Основната заслуга за положителните финансови резултати на банките обаче имат приходите от лихви. През последните години кредитирането у нас пораства с бързи темпове, а дружно с това и облагите на банките.

В момента междинната рента по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%

„ Лихвите по депозитите са доста ниски, по-малки са от инфлацията, по дребни са от тези в Германия. В същото време лихвите по ипотечните заеми са ниски, само че бизнес заемите са доста по-високи и от този диференциал сред депозити и лихви по заемите печелят банките “, изясни икономистът Стоян Панчев.

Дали кредитният взрив ще продължи и дали облагите на банките ще порастват със същите темпове, зависи от това дали лихвите по заемите ще се задържат на ниски равнища и по какъв начин ще се усилват приходите на хората и бизнеса, регистрират още анализаторите.

Междувременно министърът на нововъведенията и растежа Росен Карадимов разгласи, че Българската банка за развиване може да проработи по-активно за превъзмогването на районните разлики в обособените райони в страната.

Очакват ли се нови лихви и по-високи вноски по ипотеките?

До момента банката работи при дребните и междинните предприятия, само че може да разшири активността си, изясни министърът. Според него банката може да бъде основен състезател в поддръжката на обществената инфраструктура, да се намеси в опазването на здравето при лечебни заведения, затънали в задължения, може да финансира инфраструктурни планове.

По европейска стратегия в този момент има 20 претенденти за индустриални паркове, само че парите ще стигнат за 10, регистрира Карадимов и разясни:

„ Имаме потребност от 35 индустриални парка. Банката за развиване в случай, че лимитът ѝ бъде освободен за такива действия, би могла да кредитира безпроблемно другите 25 парка в страната на допустима рента. Когато извършите промишлен парк вие един път реиндустриализирате страната, второ преодолявате районния дисбаланс, осигурявате работни места и притегляте основни вложения в съответните райони “, уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР